Kylmä hernekeitto herne-minttusalaatilla

keskiviikkona, kesäkuuta 10, 2015

Olen ehkä hieman etuajassa tämän reseptin kanssa sillä en ole ainakaan itse vielä tänä vuonna nähnyt kotimaisia herneitä. Tämä kuitenkin toimii erittäin hyvin pakasteantimistakin ja pitäähän hyviä reseptejä olla valmiina kun hernekausi kunnolla alkaa. Sana hernekeitto yleensä tuo jokaiselle suomalaiselle omia selkeitä mielikuvia, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Joten kehotan pyyhkimään ne hetkeksi mielestänne kun luette tämän reseptin, koska perinteisellä ja tällä keitolla ei ole muuta yhteistä kuin herneet, ja nekin eri muodossa. Tämä on kesäinen, raikas, kylmä keitto, jota tarjotaan vielä raikkaamman herne-minttusalaatin kera. Lisäsin salaattiin hieman katkarapuja mutta syödessä mietin, että niitä voisi vaikka korvata pienellä määrällä feta juustoa.

Tykkään syödä kesällä kylmiä keittoja, varsinkin vielä tänä vuonna sitkeästi piilossa pysyvällä helteellä. Yleensä pelastajana toimii tomaattipohjainen gaspacho, joka on yksi minun suosikeistani. Toinen henkilökohtainen herkku on kylmä borschkeitto, jonka resepti varmasti jossain vaiheessa päättyy tänne. Tämä kylmä hernekeitto aivan varmasti päättyy meillä tänä kesänä tarjoiltavaksi vieraille, koska herkullisen maun lisäksi annos on erittäin kaunis kaikkine vihreine sävyineen. Ja mikä parasta, valmistamiseen menee vain muutama minuutti.

Kylmä hernekeitto (4:lle)
1,5 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
5 dl kasvislientä
1 dl vettä
400 g pakasteherneitä (tai tuoreita)
1 iso kurkku kuorittuna
2 rkl riisiviinietiikkaa
suolaa ja pippuria

  • Lämmitä öljy hieman kattilassa ja kuulotta siinä sipuli noin 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuulota vielä minuutin verran.
  • Lisää kattilaan liemi, vesi ja herneet. Kiehauta ja ota pois liedeltä.
  • Anna keiton hieman jäähtyä, jonka jälkeen lisää kurkku paloina ja riisiviinietiikka. Soseuta keitto hienoksi.
  • Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla.  Halutessa siivilöi keitto. Siirrä keitto jääkaappiin jäähtymään.
  • Tarjoa kylmä keitto pienen herne-minttusalaatin kera.


Herne-minttusalaatti
75 g sokerihernepalkoja pitkittäin leikattuna kahtia
iso kourallinen tuoreita mintunlehtiä
1 rkl sitruunanmehua
1,5 rkl oliiviöljyä
n. 12 kpl kypsiä katkarapuja tai 2 rkl feta juustoa

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoa keittoannoksen päällä. 

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Joo, herneitä! Ja kylmiä keittoja (taidan meillä olla kyllä ainut, joka niistä tykkää)! Täälläkin muutama resepti odottamassa käyttöön pääsyä :) Kylmä borssi kuulostaa mahtavalta, odotan innolla ohjetta! Kohtahan niitä uuden sadon punajuuriakin alkaa ilmestyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin saan syödä kylmät (ja muutkin) sopat ihan yksin! Kylmä borssi on kyllä loistava mutta tietenkin vaatii uusia punajuuria.. Kohta siis tulossa ;)

      Poista
  2. kerrassaan ihanan näköinen annos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki <3 Ja maistuikin vielä hyvältä;)

      Poista

Instagram