Nurmeksen Bomba ja karjalaisen ruoan innovointikilpailu

perjantaina, kesäkuuta 19, 2015Vietin viime viikolla mahtavan viikonlopun. Maisemat olivat henkeäsalpaavat, seura super hauskaa ja maukasta ruokaa sai niin maistella kuin valmistaakin. Puhumattakin siitä, että olin ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen viikonlopun pois kotoa ilman muita perheenjäseniä! Kyse oli viikonlopusta Nurmeksen Break Sokos HotelBombassa. Osallistuin Bomba hotellin ruokabloggaajille tarkoitettuun karjalaisen ruoan innovointikilpailuun ja pääsin omalla sulhaspiirakat mustikkajäätelöllä reseptillä neljän finalistin joukkoon, josta olen erittäin otettu. Kaikki finalistit saivat kutsun viettää viikonlopun hotellissa ja jalostaa omia annoksiaan ansioituneen huippukokki Jouni Toivasen johdolla. Valitettavasti paikalle pääsivät vain kaksi kilpailuun osallistujaa, joista minun lisäksi toinen oli Beachhousekitchen – blogin ihana Heli.

Itselleni Pohjois-Karjala oli ennestään varsin tuntematonta seutua mutta uskon, että tämä käynti ei jää viimeiseksi. Hotelli Bomba sijaitsee kuvankauniissa metsämaisemissa Pielisen järven rannalla ja tarjoaa vieraille runsaasti monipuolisia ulkoiluharrastusmahdollisuuksia. Vaikka hotellissa on myös kylpylä, luulen, että se houkuttelee enemmän lapsivieraita kun taas suurin osa aikuisista vain rentoutuu siellä reippaan ulkoilupäivän jälkeen. Ulkomaalaisilla vieraille tämä on varmasti eksoottinen paratiisikohde. Hotelli tekee paljon yhteistyötä muiden paikallisten palvelutarjoajien kanssa, joten lähialueilla voi mm. sienestää, poimia marjoja, kalastaa, hiihtää, pelata golfia, bongata karhuja. Hotellialue koostuu kahdesta modernista hotellirakennuksesta, erikokoisista mökeistä, kauniista historiallisesta hirsistä valmistetusta ravintola- ja kokouspalveluita tarjoavasta Bomba-talosta ja muutamasta pienemmästä hirsirakennuksesta, jotka sesonkina täyttyvät paikallistuotteita valmistavista käsityöläisistä. Hotelli elää tällä hetkellä pientä murroskautta, kun tuoreesta hotellinjohtajasta ja markkinointipäälliköstä koostuva mahtava tehotiimi aloitti toiminnan elävöittämisen erilaisilla uudistuksilla, jotka hotellitoiminnan kehittämisen lisäksi kuitenkin kunnioittavat ja edistävät karjalaista kulttuuria niin meillä kuin ulkomaillakin. Bomban tarjoamista palveluista voi lukea tarkemmin hotellin nettisivuilla.

Yksi uudistuskohteista on hotelliravintoloiden ruokatarjonta, joka tällä hetkellä tarjoaa varsin perinteisiä kotimaisia herkkuja, joista osa tietenkin edustaa karjalaista ruokakulttuuria. Bomba tekee yhteistyötä Karelia a la carte ruokailuverkoston kanssa, jonka tarkoitus on edistää karjalaista ruokaperinnettä korostaen paikallista luontoa ja tämän on myös tarkoitus näkyä hotellin ravintoloiden valikoimissa. Innovointikilpailu oli osa tätä uudistusprosessia ja sen ideana oli hieman päivittää loistavia karjalaisia ruokatraditioita, ja esittää ne annosten muodossa, jotka kelpaisivat monen muunkin ravintolan ruokalistalle. Niinpä finalistiannoksia nähdäänkin jatkossa erillisenä osana ravintola Bomban menuuta, ja kokeilun päättyessä suosituimmat annokset pääset ravintolan varsinaiselle a la carte listalle. 

Kuvittelin, että valmistaisimme omat annokset ravintolan keittiössä, mutta meidän työtilana toimikin hotellin kodinomainen Punainen mökki. Kuten monessa keittiöissä siinäkin oli varustelu kaukana ammattikeittiöiden tasosta, joten oli hauskaa kun kolme kokkia (siis Jouni Toivanen ja kaksi bloggaaja harjoittelijaa) ja muutama apulainen pistivät tilan täysin sekaisin. Välillä touhu vaikutti kauniisti sanottuna kaoottiselta kaiken naurun ja huudon keskellä, mutta saimme kuin saimmekin annokset esille aikataulussa ja jopa paikat siivottua. Kokatessa meitä auttoivat ja kannustivat hotellin jo aikaisemmin mainitun tehotiimin Sara Suvisen ja Ulla Kärjen lisäksi Heidi Niskala ja Päivi Kangasniemi HerkkuLeivonta-lehdestä. Oli ilo ja kunnia puuhailla Michelin tähdenkin ansainneen mestarin opastuksella. Varsinaisen ravintola-alan toistaiseksi jättänyt Jouni Toivonen on tällä hetkellä aikamoinen monitoimimies, joka on tunnettu myös kiinnostuksesta villiruokaan. Kyseisenäkin päivänä Jouni kävi poimimassa pihalta milloin mitäkin luonnonantimia meidän annoksiin. Vaikka etukäteen hieman jännittikin miten huippuammattilainen suhtautuu amatöörin touhuihin, keittiössä oli sen verran rento ja hauska fiilis, että omien tapojen mukaan uskalsin jopa väitellä Jounin kanssa ja puolustaa omia hyviksi todettuja ruoanvalmistustekniikoita. Valmistamien annosten reseptiä emme saa vielä paljastaa, mutta sen verran kerron, että Heli valmisti ihania punajuuripiirakoita ja Jouni toteutti taivallisen tatti brûlée – annoksen. Paikalla oli myös erinomainen valokuvaaja Annikka, joka yhdessä toisena ammattina ruokastailaajan Jounin kanssa teki erittäin kauniita mutta samalla kuitenkin yksinkertaisia asetelmia ja kuvia. Taas jouduin toteamaan, että vähemmän on enemmän. 

Siinä aika vierähti siivellä. Vaikka harvoin päästän ketään omaan keittiööni touhuamaan, on vain pakko todeta, että hyvässä seurassa naurun keskellä ja valkoviiniä nauttiessa ruoanlaitto voi olla astetta rentouttavampaa. Varsinkin kun ikkunasta näkyviä maisemia voisi tuijotella loputtomiin.

Seuraava päivä meni varsinaisen karjalaisten piirakoiden lähettilään opissa mutta se onkin ihan oman tarina, josta enemmän myöhemmin. 

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Hienosti kirjoitettu ja mitkä kauniit kuvat. Kiitos seurasta & naurua piisasi (jopa kuskilla joka näyttää eniten viiniä naukkailleelta...ks. alakuva mutta osoittanee sen että hauskaa oli joka hetki!) toivottavasti samalla kokoonpanolla nähdään pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli! Ongelmana olikin kauniiden kuvien määrä. Pelkästään järvestä niitä löytyy ehkä parikymmentä;) Ennen alakuvan ottoa minulla ainakin valuivat kyyneleet naurusta.. eli lopputuloskin sen mukainen:)) Toivottavasti nähdään pian!

   Poista
 2. Kiitos vielä kerran. Olemme Ullan kanssa muistelleet viikkonloppua paljon. Se oli sekä hauskaa että hyödyllistä. Mukavaa juhannuksen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille! Olen mainostanut Nurmesta mitä ehtinyt, niin hyvän vaikutuksen olette tehneet;) Ja toivottavasti teillä on edes vähän aurinkoisempi juhannus kuin täällä..

   Poista
 3. Hienon kuuloinen reissu! Vaikka sitä en usko, että ikinä ujostelisit sanoa mielipidettäsi missään seurassa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ))) Työpaikalla tunnetaan myös nimellä Totuuden torvi ;D

   Poista
 4. Olipa ilo lukea tämä - hyvä fiiliksenne tarttui :) Leipomusten reseptejäkin jo odottelen, niin hyviltä näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla:) Kilpailun reseptit ovat toistaiseksi salaisia mutta pian tulossa superherkullisia karjalaisia perinteisiä herkkuja!

   Poista

Instagram