Rapea pannupizza

perjantaina, huhtikuuta 17, 2015

Tein tänään valehtelematta ensimmäistä kertaa monen vuoden jälkeen pizzaa. Perjantain kunniaksi.  Kaikkihan tietää, että hyvän pizzan salaisuus piilee ohuessa ja rapeassa pohjassa. Tai ainakin minun mielestäni. Täytteen määrästä ja tyylistä on taas vähän enemmän mielipiteitä. Otin kokeiluun Leila Lindholmin pizzataikinan reseptin Vielä yksi pala! – kirjasta, ihan vaan sen takia, koska kokeiltuani jo vaikka kuinka monta kirjan leipäreseptiä yksikään ei vielä pettänyt.

Perinteisen version lisäksi haluaisin valmistaa myös pannupizzan. Mieheni, joka ei voi sietää paksua taikinaa pizzassa varovasti tiedusteli onko kyseessä perinteinen pannupizzan versio. Myönnän, että minullekin tulee siitä mieleen joskus erittäin suositunkin amerikkalaisen ketjun ehkä enemmän piirakkaa muistuttava variaatio. Mutta ei, minun taikina oli mahdollisimman ohueksi kaulittu mutta paistettu pannulla. Myönnän, että minullakin oli ennakkoluuloja lopputuloksesta mutta siitä tuli hyvä! Suosittelen. Niin rapeata pohjaa on lähes mahdotonta saada kotiuunissa ja tavallisella pellillä.

Täytteinä kokeilimme muutamaakin vaihtoehtoa, niinpä laitan tänne vain kaikkia niitä yhdistävän tomaattikastikkeen reseptin. Tänään maistuivat mm. prosciutto, mozzarella, tuoreet tomaatit, pesto ja herkullinen nduja makkara, johon tulisen ruoan ystäville voi syntyä jopa addiktio.  Ja vinkkinä, kuvassakin näkyvä kapris, josta yleensä pidän, ei ollut sittenkään sopivin mauste pizzaan.
     
Pizzataikina (4 isoa pizzaa)
15 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 tl sokeria
1 tl sormisuolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl durumvehnäjauhoja
6 dl erikoisvehnäjauhoja
  • Murenna hiiva yleiskoneen kulhoon ja liota se veteen. Lisää sokeri, sormisuola ja öljy.
  • Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikina koneella noin 10 minuuttia.
  • Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
  • Jos valmistat pizzat uunissa kuumenna uuni 250 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä neljään osaan ja kauli palat ohuiksi pyörylöiksi. Mausta pohjat haluamallasi täytteellä ja kypsennä pizzoja uunin keskiosassa kuumalla pellillä noin 5 minuuttia.
  • Jos valmistat pizzat pannulla, kauli taikina pannun kokoisiksi ohuiksi pyörylöiksi. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja aseta taikina pannulle. Sulje pannu kannella ja paista keskilämmöllä 2 minuuttia. Käännä pohja. Levitä pohjan paistetun pinnan päälle tomaattikastike (jos käytät) ja muut kypsennettävät täytteet kuten esim. juusto. Sulje pannu kannella ja paista noin 6 minuuttia lisää.

Tomaattikastike pizzalle
oliiviöljyä paistamiseen
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1-2 tomaattia kuutioina
1,5 tl hunajaa
mustapippuria
1 tl valkoviinietiikkaa
2 basilikan oksaa
2 timjamin oksaa
suolaa
  • Lämmitä tilkka öljyä pienessä kasarissa ja paista siinä hieman valkosipulit ja yrtit. Lisää muut ainekset ja keitä hiljaa noin 20 minuuttia.
  • Mausta tarvittaessa lisää ja jäähdytä. 

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Hahaa, telepatiaa taas! Täälläkin yksi pizzatesti mielessä :) Mistä löysit muuten tuota makkaraa? Etsin joku vuosi sitten sitä gumboa varten, mutta silloin hallikierroksella ei tärpännyt. Nyt on näkynyt muutaman kerran siellä sun täällä, eli jostain sitä on saatava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makkara on Bulevardin Casa Italiasta. Maistoin joskus pizzaa, jossa oli tätä ndujaa ja pakkohan oli ostaa kun sellaisen näin. Myyjä antoi valmistusvinkkejä ja sinihomejuusto-nduja pasta on jo kokeiltu. Oli kyllä niin hyvä vaikka epäilin alussa niiden yhteensopivuutta;)

      Poista
  2. Minäkin pidän tosi ohuesta ja rapeasta pizzapohjasta ,silloin harvoin kun pizzaa syön.Mutta minulla on sellainen ikuisuus sitten Espanjasta ostettu pizzalaite,jolla tulee 5 minuutissa vähän paksumpaa pannupizzaa.Tosin se on nyt pölyttymässä hyllyllä ,mutta kun lapsi oli vielä lapsi,niin sitä tuli käytettyä useinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kuullutkaan pizzalaitteesta;) Lapset kun yleensä tykkäävät pullasta (meidän ainakin!) niin paksupohjaiset ovat just heille hyviä! ja harvoin täälläkin pizzaa syödään, varsinkin kotona.

      Poista

Instagram