Raikas kanarulla

sunnuntaina, huhtikuuta 12, 2015

Viime viikonlopuksi mieheni toivoi jonkinlaista itämaista possuruokaa. Ostoslistaa tehtäessä huomaamatta päädyin punaiseen lihaan. Ja taas kaupassa jostain syystä unohtuivat sekä lista että toivomukset ja suunnittelin jotain aivan muuta. Lopputuloksena oli erittäin onnistunut raikas kanarulla. Sanoin miehellenikin, että tulin annosta syödessä erittäin hyvälle tuulelle ja vaikka vatsa tuli täyteen jäi kuitenkin mukavan kevyt olo. Kana tässä tapauksessa voi hyvinkin korvata vaikka millä, kuten jauhelihalla tai kasviksilla.

Rullan pohjana on yksinkertainen hiivaton pannulla paistettu ohut ja pehmeä lavash leipä. Ehkä saman tyyppinen kuin moni on maistanut kebab-paikkojen täytetyissä rullissa. Salaattina on itämäinen granaattisiirapilla maustettu herkullinen sekamelska, joka täydellisesti raikasti mausteisen kanakastikkeen. Kanan maustamisessa käytin parasta maistamaani harissa tahnaa, josta pitääkin kertoa vähän enemmän.

Juostessani muutama viikko sitten ruokakaupan läpi minun vain oli pakko pysähtyä tuote-esittelijän tiskille, kun siinä olivat minun suosikkeihin kuuluvat itämäiset herkut kuten mm. hummus, baba ganoush ja harissa. Olin aikaisemminkin nähnyt näitä Baba Foods- yrityksen valmistamia tuotteita, mutta en millään noteerannut niitä koska valmistan yleensä tämän tyyppisiä ruokia itse. Jäin sitten maistelemaan ja juttelemaan tiskille vähän pidemmäksi ajaksi miehen ja lapsen odotellessa minua kaupan ulkopuolella. Ensinnäkin kaikki tuotteet maistuivat erittäin herkullisilta ja niin aidoilta, että niistä tuli heti mieleen Israelissa maistamani ns. autenttiset maukkaat herkut. Ja kun kuulin, että kaikki tuotteet on valmistettu käsin Helsingissä toimivan pienen perheyrityksen voimin, innostuin vielä enemmän. Erittäin mukava esittelijänä toiminut nuori mies itsekin kuuluu Baba Foods omistaja perheeseen. Hän kertoi, että tuoteperheen on tarkoitus kasvaa ja ainakin falafelit ilmestyvät kauppoihin jo lähiaikoina. Jos nyt kuitenkin palaan minun tekemiin kanarulliin, niin kanakastikkeen olen maustanut just Baba Foodsin harissalla. Ja kun kerran tätä tahnaa olen maistanut, niin minun olisi aika vaikeata palata aikaisemmin maistamiini purkkeihin, sen verran tuore ja täyteläinen sen maku on. Myönnän, että tuotteet eivät ole ihan halvemmasta päästä, mutta mielestäni tässä tapauksessa korkeammalle hinnalle on hyvät perustelut. 

Ohut lavash leipä (10 lettua)
350 g vehnäjauhoja + käsittelyyn
1,5 dl vettä
0,3 dl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
  • Valmista taikina käsin tai yleiskoneessa. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa hyvin kunnes taikina ei tartu käsiin ja siitä muodostuu yhtenäinen pallo.
  • Kääri taikina kelmuun ja anna seisoa huonelämmössä 15-30 minuuttia.
  • Jätä taikina kymmeneen osaan ja käyttäen jauhoja kauli n. 2 mm paksuja lettuja (halkaisija n. 26 cm). Taikina on erittäin elastinen, joten voit tarvittaessa venyttää sitä hieman käsin.
  • Kuumenna kuiva pannu ja paista letut vuorotellen noin 30 sek. per puoli.
  • Peitä valmiit leivät kostella pyyhkeellä. 

Itämäinen sekasalaatti
1 vihreä paprika pieninä kuutioina
1 vihreä chili hienonnettuna
5 tomaattia kuutioina
0,5 punasipulia hienonnettuna
1 ruukku tuoretta minttua, lehdet hienonnettuna
0,5 ruukkua tuoretta lehtipersiljaa lehdet hienonnettuna
iso kourallinen saksanpähkinöitä karheaksi hienonnettuna
iso kourallinen granaattiomenan siemeniä
1 rkl sumakkia
2 rkl granaattisiirappia (resepti tästä)
1 tl esim. sherry etiikkaa
3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta tarvittaessa.


Harissakanatäyte

n. 800 g broilerin rintafileitä suikaleina
öljyä paistamiseen

2 punaista paprikaa (1 paahdettuna)
2 valkosipulikynttä
1-2 tl harissa tahnaa (maun mukaan)
2 tomaattia (kuorittuna)
0,5 ruukkua tuoretta lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria

  • Paahda yksi paprika uunissa grillivastuksen alla. Kääri paprika kelmuun ja anna jäähtyä. Poista paahtunut kuori ja siemenet.
  • Survoo tehosekoittimella tai sauvasekoittimella paahtunut paprika ja valkosipulit.
  • Upota tomaatit kiehuvaan veteen kymmeneksi sekunniksi, jonka jälkeen jäähdytä ne jääkylmässä vedessä ja kuori.
  • Poista jäljellä olevasta paprikasta siemenet ja lisää se paloina survotun paprikan joukkoon. Lisää sekaan myös tomaatit ja lehtipersilja, ja survo kastikkeeksi. Mausta.
  • Mausta broilerin suikaleet hieman suolalla ja paista pannulla kuumassa öljyssä kypsiksi.
  • Lisää tomaatti-paprikakastike kanan joukkoon. Sekoita ja keitä pari minuuttia.
  • Annostele ohueen leivän päälle kanatäyte ja salaatti. Kääri rullaksi ja nauti. 


You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Tutun kuuloista tuo "oli mulla kauppalista mutta otinkin sitten jotain ihan muuta" :) Ihanan raikkaan näköinen setti, tuollaiset maistuvat juuri nyt. Leipä menee kokeiluun täälläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Ja kyllä, harvoin pysyn kauppalistassa. Hyvännäköiset ja edulliset herkut pääsevät koriin listan ohi;)

      Poista

Instagram