Punasipuli-fenkoli tarte tatin

lauantaina, marraskuuta 22, 2014


Kokeiltuani tomaatti tart tatinea innostuin näiden piirakoiden suolaisista versioista. Nyt kun mies vähän aikaa sitten ilmoitti, että hän voisi kokeilla olla kokonaisen viikon kasvisruolla, mietin tarkkaan missä muodossa tarjoaisin kasviksia. Ettei vaan hänen innostus loppuisi lyhyeen. Heti voin kuitenkin kertoa, että se jäikin aika lyhyeen, eikä kestänyt edes sitä viikkoa. Kuitenkin kun ehdotin sipuli tatinea, se sai todella myönteisen vastaanoton ja itse piirakkakin maistun oikein hyvältä. 
Sellaisenaan sipuli tarte tatin toimii erinomaisesti vaikka iltapalana tai lisukkeena. Alkuperäinen resepti löytyy Michel Roux Jr:n kirjasta Cooking with Master Chef – Food for your family & friends. Balsamicon ja sokerin yhdistelmä toimivat tässä loistavasti kuten aina. Vähensin chilin määrän alkuperäisestä reseptistä koska neljän kokonaisen punaisen chilin käyttö yhdessä piirakassa vähän pelotti. Käytin vain yhtä chiliä ja minun makuun sitä olisi voinut olla reilusti enemmän. Taas jouduin toteamaan, että kannattaa seurata reseptejä. Sipuleiden lajikkeita varmasti voi vaihdella mielen ja saatavuuden mukaan, fenkoli ja punasipuli toimivat kuitenkin erinomaisesti.

Punasipuli-fenkoli tarte tatin
250 g valmista lehti- tai voitaikinaa
6 punasipulia paksuiksi renkaiksi leikattuna
2 tuoretta fenkolia kuuteen lohkoon leikattuna
1-2 punaista chiliä
1 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
suolaa ja pippuria
1 tl korianterisiemeniä jauhettuna
60 g sokeria
3 rkl vettä
2 tl tuoreita timjaminlehtiä tai 1 tl kuivattuja
3 valkosipulikynttä hienonnettuna
100-150 g parmesaania raastettuna
  • Laita sipulit, fenkoli ja chilit uunipellille, pirskota päälle öljyä, balsamicoa, suolaa, pippuria ja korianteria. Paahda 190-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Käännä välillä sipulit varovasti, jotta sipulirenkaat pysyvät ehjinä.
  • Sulata taikina ja kauli sitä kannen halkaisijaltaan noin 28 cm kokoiselle tarte tatin vuolle.
  • Jos teet tarte tatinin paistinpannussa voit tehdä tämän vaiheen suoraan siinä. Sekoita vesi ja sokeri pannussa. Kiehauta seos nopeasti ja anna keittyä sekoittamatta kunnes seoksesta tulee kullanruskea.  Jos käytät piirakan paistamiseen toista vuokaa, kaada sokeriliemi sen pohjalle.
  • Lämmitä uuni 200-asteeseen.
  • Asettele kauniisti sipuli sokeriliemen päälle. Leikkaa chilit hieman pienemmiksi ja ripottele päälle. Mausta sipulit myös valkosipulilla ja timjamilla ja ripottele parmesaania päälle. Aseta taikina kanneksi päälle ja varovasti käännä taikinan reunat vuoan ja sipuleiden väliin. Tee taikinaan haarukalla reikiä.
  • Paista uunissa noin 30-40 minuuttia kunnes taikina on kauniin ruskea ja kypsä. Anna piirakan jäähtyä vartin verran jonka jälkeen käännä se nopealla liikkeellä ylösalaisin tarjoiluastialle.
  • Sulata taikina ja kauli sitä kannen halkaisijaltaan noin 28 cm kokoiselle tarte tatin vuoalle.

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Olen saanut ystävä'n luona punasipuli tarte tatinia,mutta tuon fenkolin lisäys kuulostaa hyvältä:)

    VastaaPoista
  2. Varmasti olisi yhtä hyvä niinkin. Itse jostain syystä käytän viime aikoina aika paljon fenkolia.

    VastaaPoista
  3. Tämän täytyy olla niiiiiiin hyvää! :)

    VastaaPoista

Instagram