Kreikkalainen Dakos salaatti

tiistaina, marraskuuta 18, 2014

Tämäkin salaatti on Yotam Ottolenghin ihanasta Plenty More kirjasta. En vaan saa siitä tarpeeksi. Salaatin nimi on Dakos. Pakko myöntää Dakos käsitteenä oli minulle täysin tuntematon. Reseptissä Dakos oli kuvailtu kreikkalaisena korppuleipänä ja kun tutkin asiaa, netistä sain käsityksen, että se on jonkinlainen keikkalainen tomaatti-feta-oliivi bruschetta, joka on tehty kuivan leivän päälle.  Salaatti muistuttaa aika paljon perinteistä fetasalaattia mutta lisättynä kuivalla leivällä, mutta tämä on ehkä mielenkiintoisempi versio, joka toimii loistavasti sellaisenaan tai lisukkeena. Meillä oli kaapissa pussillinen Pågenin mustikalla ja karpalolla maustettuja Krisprolls-korppuja, jotka korvasivat leivän kreikkalaisen version. Koska en ole maistanut Dakosta, niin en pysty sanomaan kumpi versio on parempi.  Mutta tykkäsin tässä marjoista tulevan hieman makeasta mausta.

Kreikkalainen Dakos salaatti
500 g tomaatteja leikattuna 1 cm kuutioiksi
½ punasipulia hienonnettuna
1 ½ rkl punaviinietiikkaa
3 rkl oliiviöljyä
½ tl maustepippuria
n. 150g kuivaa leipää
70 g fetajuustoa paloina
40 g mustia oliiveita puolikkaina
30 g kapriksia
kourallinen hienonnettua persiljaa
suolaa ja pippuria
  • Sekoita kulhossa tomaatit, sipuli, etiikka, kaksi lusikallista öljyä, maustepippuri, suola ja pippuri.
  • Riko leivät paloiksi ja aseta ne vadille. Lusikoi tomaattiseos päälle. Asettele päälle feta, oliivit ja kaprikset. Ripottele persilja ja loput öljystä. Anna salaatin maustua noin viisi minuuttia.

You Might Also Like

7 kommenttia

  1. Tuo on tosi hyvä salaatti,olen itsekin sen tehnyt. Sitä teki Ottolenghi myös tässä ohjelmassa

    http://www.youtube.com/watch?v=UA8zfxj4fRU

    Linkin takana koko ohjelma siitä kun Ottolenghi kävi Kreetalla

    VastaaPoista
  2. Tai vähän samantapainen salaatti;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kyllä oli! Kävin muuten tänään Casa Italiassa, ihana paikka!

      Poista
  3. Mä tykkään niin kaikista leipäpitoisista salaateista! Ja mun kantakodissa on joskus syöty dakoksia (...vai dakoseja? jaa-a)! Mutta vain niitä bruschettaversioita, olivat kyllä hyviä ja myös hyvin täyttäviä kaiken sen oliiviöljyn vuoksi ;) Korpuissa saattaa olla jotain spessua (tai sitten ei), mutta ulkomuistista en kyllä erottaisi tavallisesta täysjyväkorpusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet varmasti paremmin perehtynyt Kreikkalaisiin ruokiin, itselläni on aika perus turistin tietämys aiheesta;)

      Poista
  4. Aidon dakoksen maun salaisuus - hyvän kreetalaisen oliiviöljyn lisäksi - on täysjyväohrakorppu. Rethimnonin seudulla bruschettaversio tunnetaan myös nimellä kukuvaija eli pöllö, koska mustat oliivit asetellaan silmiksi pyöreän ison korpun puolikkaan päälle.
    Terv. Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on valitettavasti kreikkalaisesta keittiöstä on ihan perus turistin tietämys ja kiitos kun vähän perehdytät! Onhan se näin, että aitoja makuja ei mistään kirjoista opi vaan maistelemalla :)

      Poista

Instagram