Sano se maustein - Salaatit kolmella tapaa

sunnuntaina, huhtikuuta 17, 2016


Viikko sitten minulla oli ilo osallistua ensimmäistä kertaa Helsingin Teurastamolla järjestettyyn What’s Cooking Helsinki – tapahtumaan. Helsinki Food Company Oy:n ja Makuja Oy:n organisoima, yleisölle avoin tapahtuma keräsi saman katon alle kymmeniä ruokabloggaajia, ja ohjelmassa oli mielenkiintoisia haastatteluja, workshoppeja ja näytöskeittiöitä. Yhteen sellaiseen olin itsekin lupautunut osallistumaan ystäväni Kärähtäneet-blogin Heidin kanssa. Sanotaan, että bloggaajat ovat julkisuudenhakuisia, niinpä mekin saimme loistaa puoli tuntia parrasvaloissa. Ja hauskaahan se oli! Pakko myöntää, että kolmen annoksen valmistaminen puolessa tunnissa oli ehkä hieman kunniahimoinen projekti, vaikka saimmekin kaikki valmiiksi ja yleisökin vaikutti pitävän meidän maistiaisista. Heidin kanssa olemme kokkailleet yhdessä aikaisemmin ja olenkin aina sanonut, että hän on ehkä itselleni helpoin pari keittiössä. Voi vaan kokkailla sen kummempaa keskustelematta asioista, kumpikin tietää missä mennään ja luottaa toisen tekemiseen ja makuaistiin. Normaalisti siinä samalla on hyvä pitää terapeuttista juoruiluhetkeä, mutta kun yhtäkkiä sinulla on mikki korvassa niin tilanne ei olekaan niin rento. Ehkä julkista kokkailua pitää vielä hieman harjoitella tai ehkä enemmän ruoanvalmistamista ja järkevää selostamista yhtä aikaa.

Monenlaisista päivän näytöskeittiöiden teemoista valitsimme maustamisen, mikä onkin hieman laajempi käsite. Sen alle kun voi laittaa annoksen kuin annoksen. Koska halusimme nimenomaan painottaa mausteiden merkitystä ja monipuolisuutta, valmistimme kasvissalaatteja kolmella tavalla. Siinä oli tarkoitus käyttää kolmessa salaatissa melkein samanlaista kasvispohjaa ja valmistaa niistä täysin erimakuisia ja -tyyppisiä käyttämällä erilaisia mausteita. Lopputuloksena olivat Lähi-idän, Välimeren ja Aasian keittiöitä edustavat herkulliset annokset. Näytöskeittiötämme emännöi Sydänmerkki, joten kasvissalaatit sopivat teemaan kuin nenä päähän, vaikka saimmekin hieman moitteita melko suolaisen ja rasvaisen chorizo- makkaran käytöstä. Itse pidimme sitä melko sallittuna koska sen tarkoitus oli toimia lähinnä vain mausteena. Plussaa on myös se, että chorizoa lukuun ottamatta mitään raaka-aineista ei paistettu rasvassa, vaan niitä on joko käytetty sellaisenaan tai kevyesti grillattuna. Näytöskeittiön hässäkässä en ehtinyt ottaa yhtäkään kuvaa annoksista, mikä oli hyvä tekosyy valmistaa näitä herkkuja myös kotona. Hieman poikkesin alkuperäisistä resepteistämme ja lisäsin kahteen salaattiin minun ehdottomiin suosikkeihin kuuluvan munakoison, thai-salaatti taas sai reseptistä poiketen porkkanan ja vihreän chilin tilalle hieman ärhäkämmän punaisen.  Jaksoin myös paahtaa tomaatteja pidemmän kaavan mukaan uunissa, mikä mielestäni tuo niihin ihanan makeuden, mutta ajansäästäjille on siihen helpompiakin tapoja. Sen lisäksi, että olen äärettömän huono seuramaan orjallisesti reseptejä, tämä kertoo myös sitä, että tämän tyyppisessä kasvissalaateissa vain mielikuvitus ja jääkaapin sisältö ovat rajana, ja tietenkin eri mausteilla saa ihmeitä aikaan. Joten suosittelen kokeilemaan, inspiroitumaan ja improvisoimaan!


Kokkausparini version tapahtuneesta voi lukea Kärähtäneet blogista. 


Kasvissalaatti saksanpähkinä-yrttikastikkeella Lähi-idän tyyliin

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
(1 pieni munakoiso)
1 punainen paprika
70 g vihreitä papuja
250 g kirsikkatomaatteja
puolikas kurkkua
(ripaus suolaa)

Kastike:

2 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
1-1,5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunanmehua
n. 3 dl korianterin lehtiä
n. 2 dl mintunlehtiä
suolaa ja pippuria
n. 1,5 dl granaattiomenan siemeniä

  • Leikkaa paprika puoliksi ja viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso. Paahda niitä uunissa 225-asteessa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä. Grillaa paprika kunnes sen kuori on melkein täysin musta. Laita paprikat pieneen astiaan ja sulje kannella. Anna jäähtyä ja poista kuori. Keitä vihreitä papuja pari minuuttia, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta.
  • Halutessa paahda kirsikkatomaattipuolikkaat 100-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia. Pidä uunin luukku hieman raollaan.
  • Poista pavuista kannat. Pilko kurkku ja kirsikkatomaatit (jos et paahda tomaatteja) ja sekoita salaattikulhossa paprikan, kesäkurpitsan ja papujen kanssa
  • Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään ja kaada vihannesseoksen päälle.


Chorizolla maustettu papu-kasvissalaatti

80g chorizomakkaraa pieninä kuutioina
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
(1 pieni munakoiso)
1 punainen paprika
250 g kirsikkatomaatteja
100 g vihreitä papuja
puolikas kurkku

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua + 1 tl raastettua sitruunankuorta (luomu)
n. 1 rkl kapriksia
kourallinen basilikanlehtiä
rouhittua mustapippuria
Suolaa
Viimeistelyyn:
n. 1 rkl parmesanlastuja

  • Halutessa paahda kirsikkatomaattipuolikkaat 100-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia. Pidä uunin luukku hieman raollaan.
  • Hienonna chorizo. Leikkaa kirsikkatomaatit (jos et paahda tomaatteja) ja paprika puoliksi, viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso ja paahda niitä yhdessä chorizon kanssa 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä. Grillaa paprika kunnes sen kuori on melkein täysin musta. Laita paprikat pieneen astiaan ja sulje kannella. Anna jäähtyä ja poista kuori. Keitä vihreitä papuja pari minuuttia, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta.
  • Poista pavuista kannat. Pilko kurkku ja sekoita salaattikulhossa paprikan, tomaatin, kesäkurpitsan ja papujen kanssa.
  • Sekoita kastikkeen kaikki ainekset keskenään ja kääntele vihannesten sekaan. Viimeistele parmesanlastuilla.



Thai-salaatti kahdella kastikkeella

1 pienehkö kesäkurpitsa
1 pienehkö kurkku
(1 porkkana )
150 g kirsikkatomaatteja
100 g vihreitä papuja
¼ punaista paprikaa
½ punasipuli
1 ruukullinen (kourallinen) thai-basilikan lehtiä
2 ruukullista (kourallista) korianterinlehtiä
1 ruukullinen (kourallinen) mintunlehtiä
rouhittuja paahdettuja maapähkinöitä (suolapähkinät käyvät)

Marinadi vihanneksille:

1 limen mehu
n. 1,5 rkl kalakastiketta
n. 1,5 rkl tummaa sokeria
1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 pieni, vihreä chili hienonnettuna (tai punainen)

Pähkinäkastike:

3 rkl rouheista maapähkinävoita
n. 1 tl soijaa
n. 1 rkl tummaa sokeria
½ limen mehu
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
tilkka vettä tai kookosmaitoa

  • Kiehauta vihreitä papuja reilussa vedessä kattilassa parin minuutin ajan, huuhdo hyvin kylmällä vedellä ja valuta. Poista kesäkurpitsan ja kurkun siemenet ja suikaloi ne ja halutessa porkkana ohuiksi suikaleiksi. Poista pavuista kannat ja pilko ne muutamaan pätkään, hienonna paprika ja punasipuli ja sekoita kulhossa papujen, kesäkurpitsan ja kurkun kanssa.
  • Sekoita vihannesten marinadin kaikki ainekset keskenään ja kääntele vihannesten joukkoon. Sekoita kaikki pähkinäkastikkeen ainekset keskenään.
  • Lisää thai-basilikan-, korianterin- ja mintunlehdet vihannesseokseen juuri ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle maapähkinärouhetta. Annostele salaatti ja kaada jokaisen annoksen päälle hieman maapähkinäkastiketta.

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. "Normaalisti on hyvä pitää samalla terapeuttista juoruiluhetkeä (mutta nyt kun oli mikit piti jutella asiallisia)" :D :D Kiitos kokkailuseurasta! Olitpa saanut superkauniit kuvat annoksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Toisin kun minä mieheni ei ole kastikeihmisiä mutta tätä thai-pähkinäsoosia söi lusikalla:)

      Poista
  2. Kävimme seuraamassa kokkausnäytöstänne ja ihastuimme kaikkiin kolmeen salaattiin hurjasti! Kahta olemme jo kokanneet kotona pienin omin variaatioin ja tarjonneet menestyksellä myös ruokavieraille. Lähi-idän salaatti nousi ykköseksi, erityisesti tuo pähkinäinen kastike oli niin herkullista. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanasta palautteesta! Nämä ovat kyllä hyviä ja helppoja herkkuja :)

      Poista

Instagram