kastike

Chileläinen Pebre kastike

maanantaina, maaliskuuta 30, 2015
En taaskaan huomannut miten nopeasti kuukausi vierähti, ja blogini Makumatka maailman ympäri – osio on vieläkin päivittämättä. Tällä kertaa vuorossa olivat c – kirjaimella alkavat maat ja niitä ei suomen kielessä ole kuin Chile ja Costa Rica. Koska tämä meni ihan viime tinkaan ja Hulluilta Päiviltä tarttuivat mukaan komean näköiset pihvit, niin päädyin helppoon chileläiseen Pebre – kastikkeeseen tai tässä tapauksessa Chanho en piedra koska minun versiossa oli tomaatteja. Olen monesti kokeillut tehdä chimichurri tapaista kastikettä, mutta harvoin olen ollut siihen täysin tyytyväinen. Tästä chileläisestä korianterista valmistetusta versioista kuitenkin tuli minun suosikki. Kastike oli maukas, mausteinen eikä liian etikkainen. Se toimii hienosti pihvin kanssa, mutta sopisi mainiosti myös kalalle tai ihan vaan leivän päälle, kuten chileläiset sitä nauttivat.  

Chileläinen Pebre kastike
0,5 sipulia
1 ruukku tuoretta korianteria
2 tomaattia
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl chilikastiketta (käytin srirachaa)
0,5 tl sokeria
suolaa

  • Valmista kastike tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.  Hienonna ensin sipuli, jonka jälkeen lisää tomaatit paloina, korianterin ja mausteet. Tarkista maku ja anna maustua hieman jääkaapissa. 
kana

Mini chorizo hampurilaiset

perjantaina, maaliskuuta 27, 2015
Mini chorizo hampurilainen sopii loistavasti tapas- tai vaikkapa brunssipöytään. Suurempina näillä lähtee isompikin nälkä. Puolet hampurilaisen komponenteista löytyy blogin aiemmista resepteistä, kuten karamellisoidut sipulit jotka toimivat jo aikaisemmin perinteisemmän pihvin lisukkeena ja toimivat yhtä hienosti tässäkin. Hampurilaissämpylät valmistin tällä kertaa jo minun aikaisemmin käyttämästäni briossi taikinasta. Käytin puolet taikinan määrästä ja hieman jännitin, että saankohan sämpylöistä mini versioita. Edellisellä kokeilukerralla sämpylät nimittäin paisuivat jättikokoisiksi, joten lisäsin hieman jauhoja taikinan käsitellyn helpottamiseksi.  Maukkaat pihvit taas syntyvät erittäin helposti sekoittamalla chorizo makkaraa naudan jauhelihaan.



Paprikamajoneesi
4 rkl majoneesia
1 rkl tomaattisosetta
1,5 tl paprikajauhetta
1 tl sinappia (Dijon)
puolikkaan limen mehu
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hieman jääkaapissa.

Chorizo pihvit (12 minipihviä)
400 g naudan jauhelihaa
150 g chorizo makkaraa
kourallinen hienonnettua korianteria
(ripaus suolaa)

n. 2 dl raastettua vahvaa juustoa
  • Poista makkaran kuori. Leikkaa makkara pieniksi paloiksi ja hienonna esim. sauvasekoittimella. Lisää makkaraan jauheliha ja korianteri ja sekoita hyvin. Mausta tarvittaessa hieman suolalla.
  • Muotoile halkaisijaltaan n-6-7 cm kokoisia pihviä ja paista toiselta puolelta. Käännä pihvit ja lisää paistetuille pinnoille hieman juustoraastetta. Laita kansi pannulle ja anna juuston sulaa.  
  • Halkaise hampurilaissämpylät. Levitä pohjalle noin 1 tl paprikamajoneesia. Aseta päälle juustolla kuorrutettu pihvi ja lisää päälle noin ruokalusikallisen karamellisoitua sipulia. Sulje hampurilainen sämpylän kannella.

kana

Korealainen friteerattu kana ja seesami-coleslaw

tiistaina, maaliskuuta 24, 2015
Juuri nyt kun sriracha-kastike pullot ovat viimeinkin löytäneet tiensä ruokakauppojen hyllylle, niin lehdet ilmoittivat meille, että sen aika onkin jo ohi. Ruokatrendejä seuraavat siirtyvät tästä jo koko kansalle tutusta thaimaalaisesta chilikastikkeesta korealaiseen gochujang chilitahnaan. Tottakai minunkin piti sellainen hankkia kun siihen törmäsin. Mutta tämä tahna ei kuitenkaan syrjäyttänyt srirachaa vaan molemmille löytyy oma paikka jääkapistani jatkossakin. Kyseessähän on kaksi täysin erimakuista kastiketta. Gochujang on mielestäni paljon srirachaa lempeämpi, ja sopii pieninä määrinä mausteena myös ei niin tulisen ruoan ystäville.

Taas kerran ruotsalainen Elle mat&vin lehti innosti minut kokeilemaan jotain uutta, ja kokeilin ensimmäistä kertaa gochujang tahnaa friteeratun kanan maustekastikkeessa. Jos ollaan rehellisiä niin kahteen kertaan friteeratun kanan. Kastikkeeseen eksyivät myös monet aasialaiselle keittiölle perinteiset mausteet. Vaikka toisin kun mieheni en ole varsinainen friteeratun kanan ystävä, tässä se toimii erittäin hyvin. Kastike sellaisenaan maistui aika voimakkaalta mutta sekoitettuna kanaan lopputulos oli enemmän mausteinen kuin tulinen. Ainakin mieheni lisäsi tämän reseptin välittömästi hänen arkiruoan top 10-listalle.


Korealainen friteerattu kana (4:lle)

n. 1 kg broilerin sisäfileitä (tai rintaa isoina suikaleina)
3 valkosipulikynsi hienonnettuna
n. 5 cm inkiväärin pala hienonnettuna
3 rkl gochujang tahnaa
1 rkl riisietiikka
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl hunajaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl maizenaa
2 dl vettä
öljyä paistamiseen
1 rkl seesaminsiemeniä (haluttaessa)
kourallinen kevätsipulia viipaloituna
  • Sekoita keskenään valkosipuli, inkivääri, gochujang, etiikka, seesamiöljy ja hunaja kastikkeeksi.
  • Sekoita keskenään jauhot, maizena ja vesi taikinaksi.
  • Lämmitä reilusti öljyä paksupohjaisessa kattilassa 175-asteiseksi. Voit tarkista onko öljy tarpeeksi kuuma laittamalla siihen pala leipää. Jos leipä alkaa sihistää, niin öljy on tarpeeksi kuuma.
  • Pyörittele kanapalat kunnolla taikinassa ja paista erissä kuumassa öljyssä noin 6-8 minuuttia kunnes ne ovat kauniin värisiä ja taikina rapea. Nosta kanat talouspaperille.
  • Kun kaikki kanapalat on paistettu, varmista että öljy on edelleen 175-asteista ja paista kanapalat erissä toisen kerran noin 1-2 minuuttia.
  • Nosta valmiit kanat hetkeksi talouspaperin päälle. Pyörittele kanapalat mausteisessa kastikkeessa ja ripottele päälle kevätsipulia ja seesaminsiemeniä. 

Seesami-coleslaw (4:lle)

n. 0,5 kg kaalia mahdollisimman ohuina suikaleina
1 iso porkkana isoina suikaleina
2-3 rkl majoneesia
2 tl seesamiöljyä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl seesaminsiemeniä
ripaus suolaa ja pippuria
  • Pehmennä kaali ja porkkanasuikaleet puristamalla niitä hieman käsin isossa kulhossa. Sekoita hyvin majoneesi ja kaikki muut mausteet sekaan. Anna hieman maustua jääkaapissa. 
leivonta

Mausteiset lammaspiiraat

lauantaina, maaliskuuta 21, 2015
Tässä on helppo resepti niille, jotka eivät syystä tai toisesta valmista pääsiäisenä perinteistä lammasta. Itse asiassa resepti toimii yhtä hyvin ympäri vuoden. Lammaspiirakoita on helppo valmistaa ja mausteita on helppo vaihdella tarpeen mukaan. Piirakoiden rahkataikina on yksi minun lempi piirakkataikinoista, joten suosittelen sen kokeilua ja reseptin talteen ottamista, vaikkei lammastäytteestä innostuisikaan. 
Mausteiset lammaspiiraat
 Taikina 
125 g huoneenlämpöistä voita
125 g maitorahkaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria

Täyte
250 g karitsan jauhelihaa
2 tomaattia pieninä kuutioina
3 rkl sipulia hienonnettua
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
1 tl savupaprikaa
4 rkl hienonnettua korianteria
suolaa ja pippuria
50 g fetajuustoa
  • Sekoita voi ja rahka. Yhdistä kaikki muut ainekset ja lisää ne voirahkaan. Vaivaa taikinaa. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen seisoa jääkaapissa noin tunnin verran.
  • Sekoita kaikki täyteen aineet keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Jaa taikina noin 12 palaan. Kauli palat noin 10 cm pyörylöiksi.
  • Laita taikinan päälle noin 1,5 rkl lammastäytettä ja ripottele hieman fetarouhetta.  
  • Paista piiraat 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia
leivonta

Éclair-leivokset pääsiäispöytään

keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2015
Pienenä rakastin tuulihattuleivoksia. Yleensä ne oli täytetty kermavaahdolla mutta joskus herkkutelin ihanalla éclair-leivoksella. Tämä ranskalainen pitkulainen tuulihattutaikinasta valmistettu leivos oli täytetty ihanalla kreemillä ja kuorrutettu paksulla suklaalla. Vuosiksi melkein unohdin koko leivoksen, mutta viime aikoina näitä on alkanut näkymään yhä enemmän kauppojen tiskillä. Huomasin myös, että ruotsalaiset ruokalehdet povaavat éclairista vuoden jälkiruokatrendiä. Joten kerrankin olen ajan tasalla.
Miettiessäni meidän tämän vuoden pääsiäismenuta éclair-leivos taas tuli mieleen. Ajattelin valmistaa leivosta hieman pääsiäishenkisenä, ja maustaa täytteen perinteisessä pashassakin esiintyvillä mausteilla. Joten täytteeseen eksyivät pistaasipähkinät ja sitruuna. Gloria ruoka&viini muuten valitsi pistaasin vuoden pähkinäksi, joten minähän olen varsinainen trendikokkaja.  Éclair usein täytetään klassisella ranskalaisella crème pâtissierè – kastikkeella. Haluaisin kuitenkin siihen hieman ilmavuutta ja kuohkeutta ja lisäsin täytteeseen myös kermavaahdon. Vähän asiaa tutkimalla opin, että crème pâtissierè kermavaahdolla – kastikkeen oikea nimi onkin créme diplomat, josta en aikaisemmin ole kuullutkaan.
Pidin tästä pistaasi-sitruuna leivoksesta erittäin paljon. Leivokseksi lopputulos oli kevyt ja raikas, ja kyllä siinä maistuivat pääsiäismaut, joten mietin vakavasti jätänkö tänä vuonna raskaan pashan kokonaan pois pääsiäispöydästä.

Éclair-leivokset pääsiäispöytään
Éclair – taikina
65 g vehnäjauhoja
0,5 tl sokeria
0,25 tl suolaa
55 g voita
1,2 dl vettä
2 kananmunaa hieman vatkattuna + 1 voiteluun
  • Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja suola.
  • Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja lämmitä se veden kanssa kiehuvaksi kattilassa. Poista kattila liedeltä heti kun seos alkaa kiehua ja vatkaa sekaan jauhot puulusikalla voimakasti sekoittaen kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Anna taikinan jäähtyä hieman.
  • Vatkaa kananmunia hieman ja kaada ne taikinaan vähän kerrallaan samalla vatkaten taikinaa.
  • Pursota taikinasta leivinpaperille noin 12 kpl 8 x 2 cm kokoista leivosta. Leivokset kohoavat uunissa, joten jätä ympärille hieman tilaa.
  • Vatkaa halutessa kevyesti yksi kananmuna ja 1 tl vettä ja valele leivokset.  
  • Paistaa 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpötila 180-asteeseen ja jatkaa paistamista toiset 15 minuuttia.
  • Leikkaa jäähtyneet leivokset halki kahteen osaan ja kastele päälimäinen taikinaosa suklaakuorrutteeseen.
  • Täytä alimmainen osa 1-1,5 rkl pistaasitäytteellä ja sulje leivos kuorrutetulla kannella. 

Suklaakuorrute
55 g suklaata hienonnettuna
0,6 dl kuohukermaa
0,5 rkl glukoosisiirappia tai siirappia
  • Kiehauta kerma ja ota pois liedeltä. Sekoita nopeasti joukkoon suklaa ja siirappi. Anna hieman jäähtyä. 

Pistaasitahna
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
35 g sokeria
0,5 dl vettä
1 tl rypsiöljyä
  • Paahda pähkinät hieman pannulla.
  • Kaada toiselle pannulle sokeri ja vesi ja keitä kunnes seos muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Lisää sekaan pähkinät ja keitä pari minuuttia.
  • Levitä kuuma pähkinäseos leivinpaperille ja anna jäähtyä
  • Rouhenna pähkinät yleiskoneessa.

Pistaasilla maustettu Créme Diplomat
3 dl maitoa
3 rkl sokeria
3 kanamunan keltuaista
3 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl maissijauhoja 

0,5 dl pistaasitahnaa
0,5 tl sitruunan raastettua kuorta
2 dl kuohukermaa
  • Lämmitä kattilassa maito melkein kiehuvaksi.
  • Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri, niin että seos muuttuu vaaleaksi. Sekoita joukkoon vehnä- ja maissijauhot.
  • Kun maito alkaa kiehua vatkaa puolet siitä keltuaisiin. Vatkaa loputkin maidosta seokseen. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seos varovasti välillä sekoittaen. Keitä noin kaksi minuuttia. Ota kastike pois liedeltä.
  • Anna jäähtyä hieman. Siirrä kastike toiseen kulhoon peitä kelmulla ja anna jäähtyä.
  • Sekoita jäähtyneeseen kastikkeeseen pistaasitahna ja sitruunan kuori.
  • Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita varovasti kastikkeeseen. 

leivonta

Xi’an hampurilaiset

tiistaina, maaliskuuta 17, 2015
Katuruokabuumin keskellä blogit vilisevät mitä ihmeellisimpiä hampurilaisreseptejä. Ihanaa, että melkein jokaisessa maailmankolkassa on oma vastine tälle täytetylle sämpylälle, jotka ovat monesti länsimaalaista serkkua herkullisempia ja terveellisempiäkin. Minun versiossa tällä kertaa maistuu Kiina. Xi’an hampurilainen on yksinkertainen, pitkään haudutetulla mausteisella karitsalla täytetty sämpylä. Leipä valmistuu hitaasti pannulla paistamalla mutta uskon, että sen paistaminen onnistuu myös perinteisellä tavalla uunissa. Reilu kourallinen tuoretta korianteria antaa annokselle raikkautta ja muutama viipale tuoretta chiliä vähän potkua sitä kaipaaville.

Xi’an hampurilaiset (8  kpl)
1 tl kuivahiivaa
500 g vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2,8 dl lämmintä vettä
hieman öljyä

n. 1 kg karitsan niskaa (hieman enemmän jos palassa on paljon luuta)
2 tl sokeria
4 rkl valkoviiniä
2 rkl vaaleata soijakastiketta
4 rkl tummaa soijakastiketta
2 tähtianista
1 kanelitanko
peukalonkokoinen inkivääripala viipaleina
0,5 appelsiinin kuori
1 ruukku tuoretta korianteria
1 tuore punainen chili viipaleina

  • Sekoita yleiskoneessa hiiva ja puolet vedestä ja anna seisoa noin 5 minuuttia. Voit tehdä taikinan myös käsin mutta sen vaivaaminen vaatii aikaa ja voimaa.
  • Lisää vehnäjauhot, suola ja loput vedestä ja vaivaa taikina hyvin, että siitä muodostuu pehmeä pallo. Valele hieman öljyä isoon kulhoon, laita sinne taikina, peitä kelmulla ja anna seisoa tunnin lämpimässä kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
  • Laita lammas kattilaan ja peitä se kokonaan vedellä. Keitä miedolla lämmöllä n. 1,5 tuntia kunnes liha on pehmeä ja irtoaa luusta. Anna lihan jäähtyä liemessä, jonka jälkeen nosta se pois ja siivilöi talteen puoli litraa lientä.
  • Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Kauli jokaisesta taikinapalasta n. 6 x 30 cm pitkä levy, ja rullaa se tiukasti 6 cm korkeaksi rullaksi. Paina rullapätkää ylhäältä ja kauli halkaisijaltaan n. 10 cm levyiseksi litteäksi sämpyläksi, joka saa jäädä paksuksi.
  • Lämmitä korkeareunaisessa kannellisessa paistinpannussa tilkka öljyä, lisää sämpylät pannulle. Paista kannen alla mahdollisimman alhaisella lämmöllä n. 12 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kypsiä sisältä. Niiden ei ole tarkoitus saada hirveästi väriä paiston aikana.
  • Poistaa lihasta luut ja leikkaa karitsa puolen sentin viipaleiksi. 
  • Sekoita pienessä kattilassa aiemmin talteen otettu liemi, sokeri, viini, soijakastikkeet, tähtianis, kaneli, appelsiinin kuori ja inkivääri. Keitä kastike hiljaa kiehuen noin 15 minuuttia kunnes se on hieman saostunut ja haihtunut.  Poista mausteet kastikkeesta ja sekoita karitsaviipaleet joukkoon.
  • Leikkaa valmis sämpylä puoliksi auki ja täyttää karitsalla, tuoreella korianterilla ja mausta tuoreella chilillä. 


helppo arki

Aasialaiset ylikypsät koivet

sunnuntaina, maaliskuuta 15, 2015
Opin vastikään thaimaalaiselta kokilta, että valmiiden maustetahnojen käyttäminen ruoanlaitossa on täysin sallittua nykyään eikä tee ruoasta yhtään vähemmän autenttista. Itse kun kuvittelen, että jokainen aasialainen mummo jauhaa omat curryt itse, ja tunsin syyllisyyttä kun olen joutunut turvautumaan kaupan purkkeihin. Elintarviketeollisuus on kuitenkin pitänyt huolen siitä että purkeistakin saa lähes autenttisia makuja ja ainakin arkiruoissa ajan säästö voittaa makujen hienosäädön.

Rohkaistuneena ja hieman väsyneenä otin mallia asiantuntijalta ja sekoitin muutamankin purkin sisällön kanakoipien maustekastikkeeksi. Tai jos ollaan tarkkoja niin broilerin koipien. Ne ovat mielestäni kanan todella aliarvostettu osa, jonka parhaat puolet tulevat esiin pitkään kypsytettynä, kun liha melkein irtoaa luusta. Nopea pinnan grillaus kuitenkin viimeistele sekä lihan maun, että ulkonäköön. Nämä mausteiset helpot herkkupalat sopivat mielestäni erityisen hyvin buffet-pöytään, jossa ne eivät kaipa seuraksi muuta kuin palan leipää.

Aasialaiset ylikypsät koivet

n. 1 kg broilerin koipia
n. 1 dl ohueksi viipaloitua kevätsipulia (+ hieman koristeluun)
1,5 dl hoisin kastiketta
3 rkl seesamiöljyä
1 ½ rkl hienonnettua inkivääriä
1 ½ rkl sambal oelek – chilitahnaa
2 ½ rkl siiderietiikkaa  
  • Sekoita vuoassa kaikki muut kastikkeen ainekset paitsi etiikka. Asetele koivet vuokaan yhtenä kerroksena ja pyörittele ne hieman kastikkeessa. 
  • Paista 150-asteisessa uunissa noin tunnin, että lihasta tulee murea.
  • Nosta valmiit kanat pellille. Kaada pieneen kattilaan n. 4 dl paistolientä, lisää sekaan etiikka ja keitä kastikettä kunnes jäljellä on puolet.
  • Kaada valmis kastike koipien päälle ja paista noin 5 minuuttia grillivastuksen alla kauniin ruskeaksi. Koristele halutessa kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. 


kala

Harissaturska ja pähkinäinen quinoasalaatti

torstaina, maaliskuuta 12, 2015
Mama Gastron blogissa on ollut viime päivinä hiljaista. Syynä siihen on minun fyysinen ja hieman henkinenkin jet lag. Ymmärsin sanan merkityksen vasta nyt kun matkustimme eri puolelle maapalloa aika vilkkaan kaksivuotiaan kanssa. Teimme samanlaisen pidemmän reissun myös viime vuonna mutta se oli iloinen aika kun kaveri lähinnä söi, nukkui ja hymyili lentoemännille. Nyt viihdykkeinä toimivat tabletti, puhelin, värikynät, lelut, tarrakirja, ja silti kaverille iski tekemisen puute. Keskellä yötä. En halua valittaa koska kokonaisuudessa matka meni paremmin kuin hyvin, mutta lento aiheutti minulle muutaman päivän zombie-vaiheen. Eikä minun miesten ruokatoivomukset ole välttämättä olleet mielenkiintoisia blogiyleisölle. Thaimaalaisen ruokavalion jälkeen he kaipaisivat lähinnä pasta bolognese- tyyppisiä herkkuja.


Tämä annos syntyi suunnittelematta. Kalatiskillä ystävällinen poika suositteli minulle tarjouksessa olevaa turskan seläkettä ja suunnitelmat menivät uusiksi. Harvoin valmistan turskaa mutta yleensä maustan sen kevyesti esimerkiksi sitruunalla. Tällä kertaa menin täysin toiseen suuntaan. Harissalla maustetun kalan voimakas maku sai tasapainoa tahinijogurtista ja lisukkeena olleesta pähkinäisestä quinoasta. Melkein tekisi mieli olla kirjoittamatta tähän quinoasalaatin ohjetta, koska pähkinät olivat sen ainoa ainesosa, joka oli minulla mielessä ennen valmistamista. Muut kertyivät sen mukaan mihin silmä jääkaapissa osui ja neuvon muitakin noudattamaan tässä samaa periaatetta. 

Harissaturska (4:lle)
n. 500 g turskan seläkettä
4 tl harissa tahnaa
4 rkl leivän muruja
2 rkl sitruunan mehua
2 tl voita
suolaa ja pippuria
  • Leikkaa kala neljään osaan. Mausta kalapalat suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. 
  • Aseta kalat uunivuokaan ja levitä pinnalle harissa. Laita myös pieniä paloja voita kalan päälle ja ripottele tasaisesti leivänmuruja.
  • Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Pähkinäinen quinoasalaatti (4:lle)
1 dl quinoa
50 g saksanpähkinöitä hieman rouhittuna
iso kourallinen rucolaa
15 kpl vihreitä papuja keitettyinä
1 pienen granaattiomenan siemeniä
iso kourallinen tuoreita yrttejä (itse käytin lehtipersiljaa ja korianteria)
¼ fenkolia ohuina sivuina
  • Keitä quinoa pakkauksen mukaan. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta vinaigrette kastikkeella.

Vinaigrette kastike
2 rkl valkoviinietiikkaa
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl Dijon sinappia
0,8 dl öljyä
suolaa ja pippuria
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.

 Sitruunainen tahinijogurti
1,5 dl turkkilaista jogurttia
1 ½ rkl tahinia
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta. 
helppo arki

Vihreä salaatti yrttikuorrutetulla vuohenjuustolla

maanantaina, maaliskuuta 09, 2015

Idea tähän salaattiin syntyi kun pähkäilin minkä kuvan laittaisin Instagramiin liittyen ns. värihaasteeseen, johon lähdin toisen bloggarin pyynnöstä. Haasteen tarkoituksena on laittaa viitenä päivänä kuva, jonka pääosassa on joku tietty väri. Nämä haasteet ovat hauskoja mutta minä olen sen verran laiska, että usein innostukseni loppuu puolessa välissä, muka ajan puutteesta johtuen. Tällä kertaa sain tämän haasteen meidän Thaimaan loman viimeisinä päivinä ja varmasti ymmärrätte minua, että kun eilen laskeuduimme lentokentälle, ainoa väri mielessäni oli harmaa. Joka ei hirveästi inspiroi varsinkaan keittiössä. Joten halusin tällä kertaa lautaselleni ja kuvaan jotain raikasta ja vihreätä. Ruoan piti olla myös erittäin helppoa, koska alle kaksivuotiaan pitäminen sylissä 11 tuntia aiheutti lieviä kokovartalokramppeja. Rakastan thaimaalaista ruokaa, mutta kahden viikon jälkeen teki mieli jotain maulta paljon yksinkertaisempaa.  Näin syntyi värihaasteeseen sopiva väriltään täysin vihreä salaatti.


Vihreä salaatti yrttikuorrutetulla vuohenjuustolla (2:lle tai 4:lle lisukkeena)

2 dl pankojauhoja
½ dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (käytin basilikaa ja lehtipersiljaa)
200 g vuohenjuustoa
1 kananmuna
n. 200 g salaattilehtien sekoitusta
n. 20 kpl vihreitä papuja
1 avokado ohuina viipaleina
n. 30 kpl vihreitä viinirypäleitä puolitettuna
öljyä juuston paistamiseen

  • Sekoita yrtit ja pankojauhot, ja sekoita ne tasaiseksi jauhoksi esim. sauvasekoittimella. Kaada jauhot lautaselle.
  • Leikkaa juusto n. 1 cm viipaleiksi. Vatkaa hieman kananmunaa pienessä astiassa.
  • Kastele juustokiekot ensin kananmunaan ja sitten pyöritä ne yrttijauhoissa. Tämän jälkeen voit jättää juuston jääkaappiin odottamaan.
  • Keitä vihreät pavut kiehuvassa vedessä noin 4-5 minuuttia, jonka jälkeen jäähdytä ne jääkylmässä vedessä. 
  • Sekoita salaatinkulhossa salaatinlehdet, pavut, avokado, ja rypäleet. Mausta maun mukaan vinaigrette kastikkeella.
  • Lämmitä hieman öljyä pannulla ja paista juustokiekot molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Annostele juusto salaatin päälle.                                    

Vinaigrette kastike

0,75 dl oliiviöljyä
0,4 dl punaviinietiikkaa
1 tl Dijon sinappia
1 pieni valkosipuli hienonnettuna
suolaa ja pippuria
ripaus sokeria

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.  Voit käytä apuna pientä suljettavaa tölkkiä, jossa on helppo sekoita kastike ravistamalla ja säilytä käyttämätön kastike jääkaapissa. 
arvonta

Pääsiäisvalmistelut ja arvonta!

keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2015

Kuukauden päästä taas juhlitaan, tällä kertaa Pääsiäistä. Tänä vuonna meidän perheessä on erityinen Pääsiäinen, koska se sattuu samalle päivälle poikaamme kaksi-vuotis syntymäpäivän kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että emännöin minun äänekkään suvun Pääsiäispäivällistä ja juhlat jatkuvat vielä toisenakin päivänä eri kokoonpanolla. Vaikka juhlapöydän menu on vielä täysin auki, tiedän, että ainakin jälkiruokatähtenä tänä vuona ei ole perinteinen pasha, vaan komea kakku, jonka valmistamisen ajattelin poikkeuksellisesti ulkoistaa. Normaalisti Pääsiäispöytämme täyttyy kalapainotteisista alkuruoista, kanamunista, karitsasta jossain muodossa, rahkasta valmistetuista jälkiruoista ja kulitsasta. Tämä varmasti kuulostaa aika perinteiseltä ratkaisulta mutta joka kerta yritän vähän modernisoida näitä jonkun mielestä jo vähän kuluneitakin herkkuja. Luulen, että tänä vuonna ainakin lammas saa makuja Lähi-idän keittiöstä ja saa kaveriksi pähkinöitä ja granaattiomenan.


Mutta nyt tärkeämpään, arvontaan! Teen lähipäivinä pienen jutun paikallislehteen, johon tarvitsen teidän apua. Tarkoituksena on hieman pohtia mitä suomalaiset oikeasti syövät Pääsiäisenä. Onko mämmi edelleen monen suosikki vai onko se jo täysin syrjäytetty pöydästä? Ja onko lammas edelleen päivällisen pääruokana? Joten olisin iloinen, jos te vastaisitte millä herkuilla pöytänne täyttyy tänä Pääsiäisenä. Kaikkien 11.3. mennessä vastanneiden kesken arvon hieno aiheeseen sopivan palkinnon, jonka lupaan olevan vastauksen arvoinen. Arvontaan osallistuvat kaikki myös Facebookissa ja Instagramissa vastanneet. Pyydän kirjoittamaan vastaukseen sähköpostiosoitteenne mahdollista yhteydenottoa varten. Kiitän etukäteen jokaisen vastauksen lähettäneen, ja toivotan onnea arvontaan!   
leivonta

Pähkinäinen ruisleipä omenoilla ja leipäjuuri

sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2015
Olen jo aikaisemmin maininnut, että olen viime aikoina innostunut leivän leipomisesta. Yllätyin asiasta itsekin koska aikaisemmat kokeillut rajoittuivat lähinnä helppojen sämpylöiden tekoon. Nykyään jääkaapissani komeilevat kaksi erilaista leipäjuurta ja kotimme (ja naapureidemme iloksi rappukäytävämme) tuoksuu tuoreelta leivältä joka viikonloppu. Perheemme leivän kulutus on kuitenkin aika pieni ja koska en vaan osa valmistaa pieniä määriä ruokaa, myös sukulaisemme pakastimet alkavat täytyä limpuista.

Olen innostunut nimenomaan leipäjuureen valmistetusta leivästä ihan vaan sen maun ja koostumuksen takia, ja sen terveellisyys on tietenkin iso plussa. Juuriakin on kokeiltu montaa erilaista ja myös pikaversiona. Olen nyt kuitenkin pysähtynyt Leila Lindholmin Vielä yksi pala!- kirjan juuriin ja leipäresepteihin. Kokeiltuani muutaman, jokaisen lopputulos on ollut mielettömän hyvä. Ainoa lisäys, jonka jouduin joihinkin taikinoihin tekemään, on jauhot. Taikina jää joskus liiankin juoksevaksi lisättyäni vain reseptissä mainitun jauhojen määrän. Toinen seikka mitä olen ihmetellyt, on leipien koot. Tämä ei ole mitenkään negatiivinen juttu mutta joskus reseptin mukaiset kaksi leipää, joiden on tarkoitus mahtua yhdelle pellilliselle, kohoavat järjettömän kokoisiksi monstereiksi, joita on vaikea saada uunista ulos.  

Tästä tummasta hapanimelästä pähkinäisestä omenaleivästä pidän erityisen paljon ja siihen on tullut jo jonkinlainen himo. Vaikka tämä ei ole ihan perinteinen leipäversio, sopii se mielestäni varsinkin aamiaisleiväksi ja juustopöytään. Pelkäsin, että leivästä tulisi kuiva mutta lopputulos olikin jotain aivan muuta. Omena antoi mukavasti kosteutta ja leipä säilyi erittäin pitkään tuoreena. Huomasin vasta leivontavaiheessa, ettei minulla ollut reseptissä mainittua hiivan määrää, joten leipä ei ehkä kohonnut niin hyvin kuin oli tarkoitus mutta tätä ei leivistä huomannut. 

Ruisjauhoista valmistettu leipäjuuri (n. 1 litra)

Vaihe 1
2 dl haaleaa vettä
2 ½ dl ruisjauhoja
1 rkl juoksevaa hunajaa

Vaihe 2
1 dl haaleaa vettä
1 dl ruisjauhoja

Vaihe 3
1 dl haaleaa vettä
1 dl ruisjauhoja
  • Vatkaa ensimmäisenä päivänä vesi, ruisjauhot ja hunaja vesitölkissä tasaiseksi seokseksi. Peitä tölkki muovikelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä kaksi vuorokautta.
  • Lisää kolmantena päivänä vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, peitä kelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä vielä vuorokauden.
  • Lisää neljäntenä päivänä vesi ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, peitä kelmulla ja anna seisoa huoneenlämmössä vielä vuorokauden. Tämän jälkeen voit käyttää juurta tai sulje tölkki kannella (ei liian tiiviisti) ja siirrä se jääkaappiin.
  • Jääkaapissa säilytettävää leipäjuurta kannattaa ruokia kerran viikossa sekoittamalla siihen hieman vettä ja jauhoja. Ennen juuren käyttöä kannattaa ruokkia sitä ja siirtää vuorokaudeksi huoneenlämpöön.

Leipäjuuri ei pidä siitä jos sitä säilytettään lähellä hiivaa. Eli jos säilytät samassa jääkaapissa hiivaa, kannattaa se laittaa sulkeutuvaan rasiaan. 

Pähkinäinen ruisleipä omenoilla (2 leipää)

30 g tuorehiivaa
6 dl haaleaa vettä
2 rkl suolaa
3 rkl hunajaa
¾ dl ruisjauhoista valmistettua taikinajuurta
6 dl sihtiruisjauhoja (tai tavallisia ruisjauhoja)
2 dl karkeita ruisjauhoja
4 ½-6 dl erikoisvehnäjauhoja
200 g kuorittuja saksanpähkinöitä hieman rouhittuina
2 omenaa kuorittuna leikattuna n. 1 cm kuutioiksi
  • Sekoita hiiva veteen ja lisää suola, hunaja ja taikinajuuri.
  • Lisää seokseen ruisjauhot ja vehnäjauhot vähän kerrallaan, Vaivaa taikina yleiskoneessa keskinopeudella noin 10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa.
  • Vaivaa taikinaan pähkinät ja omenakuutiot varovasti käsin.
  • Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota kulhossa noin kaksinkertaiseksi 1 ½ tuntia.
  • Vaivaa taikinaa hieman, jaa kahteen osaan ja leivo soikeiksi limpuiksi. Siirrä ne pellille ja anna kohoa liinan alla vielä 1 ½ tuntia.
  • Viillä leipien pintaan viillot terävällä veitsellä ja nosta 250-asteisen uunin keskiosaan. Kaada uunin pohjalle n. 1 dl vettä, niin että leivät saavat rapean pinnan ja alenna lämpö 220-asteeseen. Kypsennä leipiä 35 minuuttia.

Instagram