Runebergintorttujen tuunaus

keskiviikkona, helmikuuta 04, 2015

Runebergin päivä tuli tänäkin vuonna yllättäen kuten moni muukin kalenterijuhlapäivä. Ja vaikka ilmoitin jo kuukausi sitten, että tänä vuona teen Runebergintorttuja, meni leipominen tietenkin viime tippaan. Tein viimeksi torttuja yläasteella kotitaloustunnin kokeilun inspiroimana, ja vaikka perinteinen torttujen resepti löytyi arkistostani, niin muistin leipoessa kotitalousopettajan neuvon. Hän suositteli korvata tavalliset korppujauhot jauhettuihin kekseihin tai ihan mihin tahansa muihin leivonnaisiin. Sekoitukseen saa laittaa niin montaa eri lajia kun löytyy ja joukossa pitää ehdottomasti olla piparkakkujen muruja. Harvinaista meille mutta tällä kertaa löytyi kaikenlaisia jämäkeksejä ja pipareitakin, joten tein niin kuin neuvottiin ja tykkäsin lopputuloksesta. Ensi vuonna kuitenkin ajattelin korvata myös osan tällä kertaa käytetyistä vehnäjauhoista keksimuruilla ja mantelijauhoilla.

Tiedän, että joku saattaa paheksua minun kokeilua, mutta päätin ilahduttaa kanssani asuvaa suklaanystävää ja kehittelin myös suklaisen tortun. Totuushan on, että lopputulos ei Runebergin torttua ole nähnytkään, mutta erittäin maukkaita ne olivat. Pohjana käytin samaa Runebergin tortun reseptiä mutta korvasin osan vehnäjauhoista tummalla kaakaolla ja mantelijauhoilla. Myös keksimuruihin sekoitin pari hienonnettua suklaista dominoa.  Tätä ohjetta käytän varmasti tulevaisuudessakin muffinssien teossa, mutta jätän kardemumman silloin pois.

Valitettavasti viinakaapista ei löytynyt perinteistä Runebergintorttujen kostutusjuomaa, joten käytin hieman laimennettua portviiniä. Ehkä laimennuksen olisi voinut jättää vähemmälle mutta se yhdistelmä toimi yllättävän hyvin varsinkin suklaisen version kanssa. Nuoremman maistajan tortut kostutin karpalomehulla.



Runebergintortut (6 kpl)
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
50 g hienonnettua mantelia
1 dl korppujauhoja (käytä keksien, pipareiden tai muiden leivonnaisten sekoitusta)
1 dl kuohukermaa

Koristeluun
vadelmahilloa
tomusokeria, tilkka vettä tai sitruunanmehua

Kostutukseen (taikinan)
Punssia tai muuta mieluisaa alkoholia
  • Vatkaa voi sokerin kanssa. Lisää kananmuna ja vatkaa hieman lisää. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorottelen kerman kanssa kokoajan vatkaten.
  • Annostele taikina esim. voideltuihin muffinssivuokiin.  Paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.
  • Kostuta valmiit tortut n. 2 rkl kostutuslientä. Koristele vadelmahillolla ja tilkkaan vettä sekoitetulla tomusokerilla. 



Suklaiset Runebergintortut  (6 kpl)
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 tl kardemummaa)
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
50 g hienonnettua mantelia
1 dl korppujauhoja (käytä suklaakeksien, pipareiden tai muiden leivonnaisten sekoitusta)
1 dl kuohukermaa
  • Valmista tortut samalla tavalla kuin perinteiset Runebergintortut. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram