Aasialaiset Surf & Turf hampurilaiset

sunnuntaina, helmikuuta 08, 2015

Vaikka olenkin harrastanut viime aikoina tuhteja patoja, pidemmät ja valoisat päivät kertovat, että on aika pikkuhiljaa siirtyä keväisiin ruokiin. Olin jo pitkään ajatellut valmistaa hampurilaisia ja nyt teinkin niiden hieman raikkaamman ja eksoottisemman version, jossa yhdistyvät kana ja katkaravut. Vaikka tämän hieman Aasiasta vaikutteita saaneen hampurilaisen ohjeessa näyttää olevan monta eri vaihetta, silti itse tekeminen on kuitenkin aika yksinkertaista.  

Reseptiarkistossani jo jonkun aikaa ollut Optio-lehdestä revitty lehti, missä esitettiin briossi-hampurilaissämpylöiden reseptiä. Kuva ja resepti näyttivät sen verran hyviltä, että tämä oli pitkään minun to do – listalla. Ja ne lunastivat täysin lupauksen. Nämä olivat ehkä parhaimmat hampurilaissämpylät, joita olen maistanut. Mutta ne eivät olleet kauneimmat. Jo valmistusvaiheessa huomasin, että reseptissä mainittu jauhojen määrä ei läheskään riittää, ja lisäsin niitä noin 4 desilitraa ohjemäärän lisäksi. Taikina oli edelleenkin aika löysä mutta päätin lisätä jauhoja vasta sämpylöitä muokatessa. Niin kuin ohjeessa sanottiin tein pellille kahdeksan sämpylää. Tulevaisuudessa teen niitä ainakin kaksitoista. Sämpylät kasvoivat uunissa niin isoiksi, että lopulta minulla oli yksi pellillisen kokoinen leipä. Nämä ovat kuitenkin jatkossa helposti korjattavissa olevia pikku juttuja.

Kanapihvin valmistin pieniksi leikatusta paistilihasta. Tämä mielestäni on mehevämpi ratkaisu kuin vaikkapa paistettu broilerin rinta hampurilaisessa ja taas lihaisampi ja maukkaampi vaihtoehto kuin jauhetusta broilerista tehty pihvi. Lisäsin panko jauhoja sekaan jotta pihvit pysyisivät kasassa, mutta tavallisetkin korppujauhot ajaisivat varmasti saman asian. Vaikka näyttää siltä, että annoksessa on käytetty reilusti chiliä, lopputulos ei mielestäni ole olleenkaan tulinen vaan mausteinen. Muutenkin tämä on niitä ruokia, missä voi rennosti vaihdella mausteita ja jos laiskottaa esimerkiksi valmis sweet chilikastike on erittäin toimiva ratkaisu katkarapujen ja pihvien maustamisessa. 

Briossi-hampurilaissämpylät (12 kpl)
3,5 dl haaleaa vettä
3 rkl haaleaa maitoa
2 tl kuivahiivaa
2,5 rkl sokeria
1 kananmuna taikinaa + 1 voiteluun
n. 11 dl vehnäjauhoja (alkuperäisessä ohjeessa 7,5 dl)
jauhoja taikinan käsittelyyn
2,5 rkl voita
1,5 tl suolaa
1,5 rkl seesaminsiemeniä
  • Sekoita vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä 10 minuuttia. Vatkaa yksi kananmuna vaahdoksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää niihin hiivaliemi, suola ja vatkattu kananmuna. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia mielellään yleiskoneessa. Kohota taikina liinan alla noin 2 tuntia.
  • Jaa taikina kahteentoista osaan ja pyörittele niistä sämpylät. Asettele ne pellille. Anna kohota toiset 2 tuntia liinan alla.
  • Vatkaa kananmuna ja 1 tl vettä kevyesti ja voitele seoksella sämpylät. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

 Wasabi kastike (4:lle)
4 rkl creme fraichea
2 rkl majoneesia
1,5 tl wasabia
suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa.

 Marinoidut katkaravut (4:lle)
 n. 20 kpl keskikokoista katkarapua (mielellään raakaa)
½ limen mehua
2 tl ruokosokeria
1 tl inkivääriä hienonnettuna
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
1/3 punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
2 rkl soijakastiketta
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna rapujen marinoitua jääkaapissa pari tuntia.Paista raakoja katkarapuja kuumalla pannulla tilkassa öljyä just ennen hampurilaisten kasaamista.

 Mango-avokadosalsa (4:lle)
½ kypsää mangoa pieninä kuutioina
½ avokadoa pieninä kuutioina
kourallinen korianteria hienonnettuna
kourallinen minttua hienonnettuna
½ punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
½ limen mehua
½ tl ruokosokeria
suolaa
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kanapihvit (4:lle)
400 g broilerin paistileikeitä mahdollisimman pieniksi kuutioiksi leikattuna
1/3 punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
1 valkosipuli hienonnettuna
iso kourallinen hienonnettua korianteria
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 tl sokeria
½ limen mehua
1 kananmuna
n. 5 rkl panko jauhoja
suolaa ja pippuria

öljyä paistamiseen
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna marinoitua hieman jääkaapissa.
  • Kuumenna öljy pannulla. Muotoile kanataikinasta neljä hampurilaispihviä ja paista ne molemmin puoliin kauniin ruskeiksi, jonka jälkeen pienennä lämpö ja paista ne kypsiksi kannen alla.

  • Kasattaessa hampurilaisia leikkaa sämpylä kahteen osaan vaakasuunnassa. Levitä yhdelle sämpyläpuoliskolle 1-1,5 rkl wasabi kastikettä. Asettele päälle muutama salaatinlehti ja pihvi, jonka päälle mango-avokadosalsa ja katkaravut. 

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Onpa herkulliset annokset.En syö lihaa mutta kaikki muu tuossa niin namia:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jael! Sinä kyllä helposti osaat korvata kanapihvin johonkin vielä herkullisempaan:)

    VastaaPoista
  3. Kun kerran pääsit hiljattain sanomasta, että ruokatelepatia on palannut... Minun on tehnyt kovasti mieli juuri jotain avokado-mangosalsaa! Ja rapuja... Ja hampurilaisia... Meillä on käytetty luottoreseptinä hamppari- ja hodarisämpylöihin Helené Johanssonin Leipä-kirjan reseptiä, siitä tulee tavalliset mutta tosi hyvät sämpylät. Briossia pitäisi kyllä myös kokeilla.

    Ja siis ihanan kuuloinen setti!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Heidi! Tämä sämpylä kyllä todella yllätti. Ja hei, hampurilaiset, avokado, mango, ravut toimivat aina!

    VastaaPoista

Instagram