Kananpoika kastanjatäytteellä ja ensimmäinen reseptikilpailun voitto

keskiviikkona, joulukuuta 03, 2014


Heti alkuun haluan jakaa minun pienen ilon bloggaajana. Voitin nimittäin minun ensimmäisen reseptikilpailun, jonka Kokit ja Potit-blogi järjesti yhteistyössä Pauligin kanssa. Voittoresepti oli Mokka Millefeuille ja se löytyy blogista Hannelen toteuttamana. Koska olen osallistunut tähän menneessä vain kahteen reseptikilpailuun voi kai sanoa, että onnistumisprosenttini on aika hyvä! Nyt kuitenkin palaudun maanpinnalle ja siirryn postauksen varsinaiseen aiheeseen, kastanjaan.
Kastanjaan minulla ei aikaisemmin ollut minkäänlaista suhdetta. Olen maistanut sitä muutaman kerran muiden valmistamana mutta se ei silloin tehnyt minuun erityistä vaikutusta liene mistä johtuen. Nyt kun sesonki on parhaimmillaan ja meillekin kauppoihin eksyy näitä kauniita pähkinöitä, ajattelin kokeilla edes kerran valmistaa niitä itse. Ja onneksi kokeilin koska ihastuin kastanjoihin täysin!
Tutkittua aihetta päätin valmistaa kastanjoista jonkinlaisen täytteen kokonaiselle kanalle. Kaupassa kuitenkin yllätyin positiivisesti kun löysin tuoreita erittäin kohtuuhintaisia kevätkananpoikia ja kaksi sellaista tulivat meille täytettäviksi. Alkuperäisenä ajatuksena oli myös poistaa osan kanan luista, mikä helpottaisi syömistä mutta en vaan raaskinut harjoitella niin pienillä tipuilla. Hieman epäröin kun keitin kastanjoita koska löysin siihen monta aika erilaista neuvoa. Jotkut liuottavat pähkinöitä, jotkut eivät. Myös keittoaika vaihteli aika paljon. Keitin omia tunnin verran ilman liuottamista ja tulos oli erinomainen. En muistanutkaan kuinka ihana pähkinäinen maku kastanjoilla on, joka varmasti taittuu moneen ruokalajiin. Jopa nirso mieheni yllättyi positiivisesti.
Kananpoikien täytteeseen eksyi kaikenlaista ja olisin voinut syödä sen ilman kanaakin. Lopputulos oli kuitenkin oikein maukas ja juhlava. Vieraille kuitenkin tarjoisin tämän annoksen ehkä kananrinta-muodossa, sen verran sotkuista puuha tämä kokonaisen kanan syöminen on. Kastikkeena loistavasti toimi omenasiideri, joka sekoittui vuoassa paiston aikana kananmehuihin. 
Lisukkeeksi päätin tehdä polenta ranskalaisia. Olen monesti syönyt polentaa eri muodossa ravintoloissa ja monesti jopa Italiassa. En vaan jostain syystä oppinut pitämään siitä. Kaapissa oli kuitenkin polenta-suurimoiden paketti ja joskushan sitä piti käyttää. Valitettavasti joudun toteamaan, että minä en vaan välitä polentasta. Ranskalaisissa ei ollut mitään vika ja varmasti joidenkin mielestä ne olivat oikein maukkaita, mutta minulle riitti ne kaksi maistiaista. Tyydyn siihen, että tykkään mannasuurimoista vain perinteisessä puurossa.


Kastanjatäyte (yhdelle kanalle tai kahdelle kananpojalle)
3 siivua pekonia pieninä kuutioina
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipuli hienonnettuna
1 pieni omena kuutioituna
1 sellerin varsi hienonnettuna
100 g keitettyjä kastanjoita isona rouheena
1,5 rkl hienonnettua persiljaa
3 lehtiä salviaa
suolaa, pippuria
Paista pannulla pekoni kuutiot hieman. Lisää sipulit ja selleri ja paista kunnes pekoni on melkein rapea ja sipuli pehmentynyt. Lisää valkosipuli ja paista hieman. Sekoita pannuun omenakuutiot, kastanjat ja mausteet. Lämmitä hieman.

Täytetty kokonainen kana
1 kokonainen kana
suolaa ja pippuria
2 dl omenasiideriä
0,5 dl vettä
  • Lämmitä uuni 200-asteeseen. Pyyhi kana sisältä ja mausta sisältä ja päältä suolalla ja pippurilla. Täytä kana kastanjaseoksella ja laita se uunivuokaan.
  • Kaada vuokaan siideri ja vesi. Laita vuoka uuniin ja paista noin puoli tuntia. Valele paiston aikana kana siideriliemellä. Jos uunissa on grillivastus käytössä laita se päälle ja jatkaa kanan paistamista vielä noin vartin verran kunnes kana on kypsä ja reisistä tulee leikatteessa kirkasta nestettä. Muista valella kanaa jatkuvasti paistaessa.




You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Onnittelut;leivonnaisesi kuulostaa todella hyvältä; En ole kauhean ihastunut itse kastanjoihin,joita täällä voi löytää paahdettuna välillä torilta mutta olen käyttänyt valmista kastanjasosetta muistaakseni keitossa,tai jossain ,jonka laitoin blogiini;en vaan muista mitä se oli;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Huomasin, että kastanja pitää syödä aika nopeasti valmistuksen jälkeen. Minulla kun on jäänyt vähän keitettyjä jaakaappiin niin niistähän tuli makean perunan makuisia..

      Poista
  2. Onnea voitosta!! Ja ihanan näköistä kananpoikaa, tuollaistahan voisi laittaa vaikka joulupöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Osallistujia kisaan oli varmasti kaksi;) Itse asiassa ajattelin tehdä jonkun pienen jutun kastanjoista joulupöytään, sen verran jouluinen maku niillä on.

      Poista

Instagram