Tomaattinen antipastosalaatti

sunnuntaina, kesäkuuta 26, 2016


Tässä blogissa ei tänä vuonna Mama Gastro paljon juhannusruokia esittänyt, koska sellaisia ei edes valmistettu. Kaikkia yleisiä perinteitä vastaan olemme viettäneet kaupunkijuhannusta ja yllättäen syöneet ja hyvinkin ravintoloissa Helsingissä ja Tallinnassa. Erilainen mutta omalla tavalla leppoisaa ja stressitöntä, kuten poikani kutsui, pikkuloma.  En ajatellutkaan, että auki olevaa ravintolaa olisi juhannusaattona helppoa pääkaupungissamme löytää, mutta näin niukka tarjonta hieman yllätti. Hotellissa toimivat ravintolat pelastivat niin meidät kuin hieman ehkä tylsistyneitä turisteja. Tallinnan ravintolamaailma taas ei tunnetusti pyhiä tunne ja juhannuspäivänä kaupunki vilisi turisteja, kauppiaita ja nirsompikin olisi varmasti löytänyt jotain vatsaa ilahduttaakseen. Tosin juhannus ei taida ollakaan mikään sen isompi päivä meidän eteläisessä naapurissa.

Vaikka kovasti ollaan jo lomatunnelmissa, edessä on vielä yksi työviikko, tosin viime aikoina tuntuu, että olen ollut omalla lomalla keittiöstä, kun oikaisen ja livistän keittiöhommista milloin vaan voin. Toivottavasti tämä on ohimenevää, sillä uusia ideoita on vaikka kuinka paljon, joten lomakauden jälkeen yritän aktivoitua taas täysillä.


Reseptinä on tällä kertaa tomaattinen antipastosalaatti. Tomaatit ovat nyt parhaimmillaan ja sellainen herkullinen makua täynnä oleva sekamelska sopii niin illanistujaisiin, viinin kaveriksi tai lisukkeeksi grilliherkuille. 


Tomaattinen antipastosalaatti 4:lle

1 punainen paprika
2 punasipulia
6 tomaattia lohkoina
250 g kirsikkatomaatteja
6 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
1,5 hienonnettuja leivänmuruja
1 mozzarella (125 g)
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kastike

0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl dijonsinappia
kourallinen basilikanlehtiä hienonnettuina
ripaus sokeria
suolaa ja pippuria


  • Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Leikkaa paprika puoliksi ja paahda 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla mustaksi. Siirrä paahdettu paprika muovipussiin ja anna jäähtyä. Kuori paprika ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  • Paahda pannulla tai uunissa kaksi kinkkuviipaletta pari minuuttia. Anna kinkun jäähtyä ja rapeutua.
  • Yhdistä leivänmurut ja paistettu kinkku tehosekoittimessa ja hienonna muruiksi. Lämmitä pannulla 1 rkl oliiviöljyä ja paista maustetut leivänmurut noin parissa minuutissa rapeiksi.
  • Kuori sipulit ja leikkaa ne kuudeksi tai kahdeksaksi viipaleiksi leikkaamatta kantaan saakka, niin että sipuli pysyy kasassa. Siirrä sipuli uunipellille, pirskottele päälle hieman oliiviöljyä, mausta suolalla ja paista 175-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
  • Lisää pellille sipuleiden joukkueen tomaatit. Mausta himan öljyllä ja suolalla ja paista uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes tomaatit ovat pehmenneet.
  • Aseta vadille paahdetut sipulit, tomaatit, ilmakuivattu kinkku, mozzarella pieninä paloina ja paprikasuikaleet. Ripottele päälle kinkku-leipämuruja ja pirskottele salaattikastike. 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Me harrastamme myös kaupunkijuhannuksia, ei tarvitse körötellä ruuhkassa minnekään vaan saa ihan rauhassa rentoutua :) Herkulta näyttää tuo salaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, juhannuksena saa kaupungissa nauttia rauhasta ;)

      Poista

Instagram