leivonta

Raparperi-mantelikakku

tiistaina, toukokuuta 31, 2016

Raparperi on se mistä Suomi nyt leipoo, ja hyvä näin, kun aikainen kesä ei meitä muulla paljon hemmottele. Tänään radiosta kuulin uudesta ”somehitistä”, joka meni minulta toistaiseksi täysin ohi, nimittäin grillattu pekoniin kääritty raparperivarsi. Ei kuulosta yhtään pahalta. Raparperi kuuluu ehdottomasti minun kesäsuosikkeihin. Makeaan tai miksi ei jopa suolaiseen yhdistetty herkullinen kirpeä varsi sopii täydellisesti kesäisiin makuihin. Vaikka tänne blogiin asti ei yhtään raparperireseptiä tänä vuonna ole ehtinyt tulla, paria on jo ehditty kokeilla, kiitos työkaverin anopin raparperipuskien.


Makea ja kostea mantelipiirakka sopii mielestäni raparperin kaveriksi melkein täydellisesti. Valmistamisessa ei ole monimutkaisia vaiheita, vaan tässä pärjätään niin sanotusti yhden kulhon taktiikalla. Hyvin peitettynä säilyy piirakan mehevyys parikin päivää, joten resepti toimii erinomaisesti myös stressittömien juhlien etukäteisvalmisteluihin. 



Raparperi-mantelikakku

 2,5 dl + 1 rkl sokeria
125 g voita
2 isoa tai 3 pientä kananmunaa
2,5 dl paksua maustamatonta jogurttia
puolen sitruunan raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl jauhettua kardemummaa
ripaus suolaa
350 g raparperia paloina
0,75 dl mantelilastuja
tomusokeria koristeluun

  • Vaahdota 2,5 dl sokeria ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Lisää kananmunat yksitellen ja jatkaa vatkaamista. Lisää jogurtti ja vatkaa tasaiseksi.
  • Sekoita vaniljasokeri, vehnäjauhot, mantelijauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kardemumma ja suola keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vähän kerrallaan ja sekoita vatkaamatta liikaa.
  • Voitele 26cm kokoinen kakkuvuoka ja levitä pohjalle puolet taikinasta. Puhdista, kuori ja leikkaa paloiksi raparperi. Asettele puolet raparperista tasaisesti taikinan päälle ja kaada loput taikinasta päälle. Asettele loputkin raparperipalat ja ripottele mantelilastut ja 1 rkl sokeria.
  • Paistaa 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla, johon valmis taikina ei tartu.
  • Anna valmiin kakun hieman jäähtyä ja sirottele päälle hieman tomusokeria koristeeksi. 


leivonta

Flatbread – grillileivät paputahnalla, ravuilla ja kinkulla

perjantaina, toukokuuta 27, 2016

Viime viikon lihaähkyn jälkeen liha ei ole ensimmäisenä päivällistoivomuksena mutta grilliteemalla jatketaan, ulkona on sentään vihdoinkin kunnon kesä. Flatbread eli litteät leivät ovat monesti osuneet silmään, mutta ihan just sen tyyppisiä leipiä en ole vielä ehtinyt valmistaa, ja voihan se olla, ettei tämäkään resepti ole se aito, jos sellaista on edes olemassa. Joka tapauksessa tuli valmistettua helppo leipä, joka ei vaadi mitään ihmeellisiä aineksia eikä koneita, puhumattakaan kohotuksesta. Kunnon kesäleivän sitä tietenkin tekee se, että sen voi paistaa grillissä tai kuivalla pannulla, ja täytteeksi vain mielikuvitus on rajana. Minulla tällä kertaa lähti ehkä hieman lapasesta kun samettisen paputahnan ja tomaattisalaatin lisäksi leivän päälle on eksynyt jättikatkarapuja ja ilmakuivattua kinkkua. Mutta kesä on sen arvoinen! Aurinkoista viikonloppua kaikille! 


Flat bread – grillileivät paputahnalla, ravuilla ja kinkulla

Taikina

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl raastettua parmesaania
1,5 dl kreikkalaista jogurttia
0,5 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl punaviinietikkaa (tai muuta etikkaa)


Paputahna

n. 300 g tölkki säilöttyjä valkoisia papuja
0,5-1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä

Katkaravut

4 jätti katkarapua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 rkl oliiviöljyä  

Tomaattisalaatti

n. 10 kpl kirsikkatomaatteja
1 rkl kapriksia
1,5 rkl kevätsipulia hienonnettuna
12 mustaa kivetöntä oliivia
1 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
1-2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja pippuria

4 siivua ilmakuivattua kinkkua

  • Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään kulhossa, ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja anna seisoa 20 minuuttia.
  • Valuta pavut, yhdistä paputahnan ainekset ja hienonna sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Jos tahna on liian paksu lisää joukkoon tilkka papulientä tai vettä ja sekoita.
  • Yhdistä katkarapuihin hienonnettu valkosipuli, 2 rkl oliiviöljyä ja hieman suolaa. Anna marinoitua vartin verran.
  • Yhdistä tomaattisalaatin ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Jaa taikina neljään osaan ja kauli ne n. 0,7 cm paksuiksi leiviksi. Paista leivät keskilämmöllä grillissä tai kuivalla pannulla n. 3 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kypsiä.
  • Paistaa katkaravut pannulla tai grillissä kypsiksi.
  • Levitä jokaisen kypsän leivän päälle neljäsosa paprikatahnaa, tomaattisalaattia, katkarapuja ja ilmakuivattua kinkkua. 

herkuttelemassa muualla

Meat & Fire bloggaajien tyyliin

tiistaina, toukokuuta 24, 2016
Kun puolitoista vuotta sitten aloitin bloggamisen en aavistanutkaan mihin ryhdyin. Kuvittelin, että postailen reseptejä silloin kun lastenhoidosta ehdin lähinnä itseäni ja kavereita varten, ja olisin tyytyväinen jos edes joku vieras joskus eksyisi minun arkistoihin. Näinhän se alussa menikin, enkä silloin tiennyt mitä kaikkea tämä bloggaaminen voi oikeasti tuoda mukana. Nykyään hirveä määrä (ainakin minun mittapuun mukaan) ihmisiä käy lukemassa minun reseptejä, joita on julkaistu jopa aikakausilehdissä, puhumattakaan hurjasta, jonkun ihanan ihmisen suosituksesta legendaariseksi tulleella Vauva.fi – keskustelupalstalla. En ikinä kuitenkaan arvannut kuinka loistavia ihmisiä tapaan tässä yhteydessä ja mihin kaikkiin mielettömiin tilaisuuksiin pääsisin osallistumaan. Niihin on mahtunut hienoja ja vaatimattomampia, mielenkiintoisia ja joskus täysin hyödyttömiä ja tylsiä tilaisuuksia. Viime perjantaina taas pääsin osallistumaan tilaisuuteen, mistä en välttämättä olisi halunnut lähteä pois ollenkaan.



Kaikkiäitini reseptit – blogin takana oleva aina mieletön Nanna on järjestänyt bloggaaja Meat & Fire tilaisuuden, jossa ehkä ainoa vika oli se, että suurin osa osallistujista tulivat autoilla, ja lisäksi paikaksi olisi voitu valita jonkun ihanan mökin terasseineen järvi suomen maisemissa. HK:n näyttökeittiössä järjestettyä tilaisuutta olivat isännöimässä HKScan Pro, Dieta Oy ja Unilever Finland ja Pilsner Urquel. Vaikka luvassa oli koulutus, viiden minuutin esityksen jälkeen alkoi kokki räppi soimaan, porukka laittoi essut päälle ja ruvettiin kokkaamaan. Mistä muusta voi ruokabloggaaja tulla iloisemmaksi?! Ja mitä mahtavaa porukkaa siellä olikaan! Vaikka suurimman osan bloggaaja osallistujista tunsinkin jo entuudestaan, joukkoon mahtui uusia mahtavia tuttavuuksia ja tietenkin kaikki vieraanvaraiset isännät ja emännät. Siinä ei paljon jäätä tarvinnut rikkoa, vaan jutut luistivat kuin oltaisi tehty tätä ennenkin yhdessä. Siinä pienissä ryhmissä ammattilaisten ohjauksen alla kokkasimme brasilialaisia lisukkeita, grillasimme lihaa ja valmistimme italialaista porchettaa, josta minun onkin pakko aloittaa. 



Porchetta, se italialainen herkkurulla, jossa porsaankylki täytetään porsaanlihalla ja mausteilla. Ensimmäisen kosketuksen siihen saimme heti tilaisuuden alussa, kun meille tarjottiin marinoidulla punasipulilla ja sinapilla maustettu porchetta-leipä. Voi että kun se oli hyvää! Niin hyvä, että kylkiäisenä minulle maistui myös Pilsner Urquel – olut, minulle joka ei juo olutta missään tilanteessa. En tiedä oliko tähän poikkeukseen normaalista makutottumuksista super herkullinen annos vai lempeä oluen maku. Tämän possurullan valmistamissaloihin meitä opasti Risto Mikkola, jolta ei muuten jutut ihan heti lopu. Valmistus vaikutti tai onkin aika helppoa ja yksinkertaista, ehkä narulla sidontaa lukuun ottamatta, mutta minä tietenkin onnistuin siinäkin poiketa hieman ohjeista, jonka seurauksena rullasta, jonka lempeästi kutsuin possu vauvaksi, tuli hieman kookkaampi yksilö. Porsaan liha oli luonnollisesti kuuluisaa HK Rypsiporsasta, joka on tutkitusti terveellisempi vaihtoehto lihasyöjän lautaselle. Rypsillä ruokitun porsaan liha sisältää tavallista lihaa enemmän pehmeitä rasvoja ja erityisesti omega 3-rasvahappoja. Tämä oli minulle henkilökohtaisesti varsin ajankohtainen tieto juuri lääkäriltä nuhteita saaneena kohonneista kolesteroliarvoista.  Uuden ruokintamallin ansiosata HK Rypsiporsas on jatkossa myös GMO vapaa, koska eläinten ruokinnassa käytetty soija korvataan rypsillä ja muilla kotimaisilla valkuaisen lähteillä. Porchetta kuitenkin tuli valmiiksi minunkin osalta, pakattua ja vietyä kotiin miestäni ilahduttamaan. Se on muuten erinomainen herkku, joka valmistuu itsestään uunissa kokin nukkuessa ja sen pintaa paistaessa grillissä voi saada aikamoisen wau-efektin monissa grillijuhlissa. Joten jossain vaiheessa kesää yritän saada tämän loistavan reseptin tännekin. 



Liha oli muutenkin päivän tähti.  Sitä valmistettiin jykevässä valitettavasti enemmäkseen ammattilaiskäyttöön tarkoitettu Mibrasa – hiiligrillissä ja kieltämättä tuli hetki kun toivoin, että asuisin jossain muualla kun keskellä kaupunkia kerrostalossa. Tosin 400 kg painava grilli olisi ehkä hieman liikaa omakotitalon pihalle, mutta hiilen antamaa makua täydellisesti paistetussa pihvissä on vaikea voittaa. Tämä hillitön grilli oli varsinainen tehdas, johon mm. mahtuu 60 hampurilaispihviä kerralla, monen muun lisäksi. Brasilialainen kuvepaisti valmistui melkein itsestään, ulkofileepihvit paksulla rasvalla tirisivät täydellisiksi ja sitten broilerin koipireidet. Hieman ihmettelin, kun todellinen grillimestari Dietan asiantunteva Vesa Saaristo heitteli niitä grilliin, ihan sellaisinaan. Ilman suolaa, pippuria, siitä vaan grilliin.   En vielä silloin tajunnut, että näistä koipireisistä tulisi päivän herkullisin annos, mehevä ja makua täynnä, vaikka ei edes suolaa käytetty. Unohtakaa ihmiset hyvät ne hienot sähkögrillit, ja kaivakaa pallogrillit esiin, niissä raaka-aineet pääsevät todellisiin oikeuksiinsa. Hiili vaatii malttia mutta tulos on sen arvoinen. Ei riittänyt, että tämä oli ehkä paras maistamani kana, vaan se sai kastikkeekseen sellaisen syntisen herkun minkä kanssa uppoisi huonompikin pihvi, kanannahasta valmistetun kastikkeen, joka ehdottomasti menee kokeilulistalle. 




Unohdin mainita, että espanjalaista porchettaa lukuun ottamatta menumme edusti makua täynnä olevaa Brasiliaa. Unilever Food Solutions mauissa oli tänä vuonna teemana – Taste of the exotic Brazil. Yrityksen kokit tekivät opetusmatkan tähän makujen sulatusuuniin ja toivat herkullisia reseptejä ja vinkkejä moneen ravintolaan ympäri Suomea.  Herkulliset juustopallot ja monenlaiset kastikkeet koristivat meidän pöytää ja tietenkin melkeinpä meidän valmistamia. Ja vaikka moni meistä on kuvitellut, että jälkiruoalle ei lihaähky anna tilaa, yllätys yllätys jälkiruokavatsa ilmoitti sopivasti omasta olemassaolostaan ja banaanipiirakka, kookos panna cotta ja kinuski popparit kruunasivat tämän melkein täydellisen aterian. 



Siinä se päivä vierähti. Joitakin odottivat lapset kotona, kaukomatkalaisten piti ehtiä junaan, mutta halusimme illan vielä jatkuvan. Parkkipaikallekin piti jäädä hengailemaan. Olen oppinut paljon, syönyt paljon ja nauranut paljon, mitä muuta se ihminen tarvitsee?!

Kiitos päivästä ja erinomaisista järjestelyistä Risto Mikkola ja  Janne Leppänen (HKScan Pro), Vesa Saaristo (Dieta Oy), Petri Nygård (Unilever Finland Oy), ja tietenkin Nanna (Kaikkiäitini reseptit) ja muut ihanat kanssabloggaajat : Beach house kitchen, Campasimpukka, Habanerokitchen, Kaikki äitini reseptit, Kamera & Kauha, Kananpoikien Bistro, Tinskun keittiössä, Veera R Queen Of Delicious



helppo arki

Kokonainen kana à la Kiev

lauantaina, toukokuuta 21, 2016

Toisin kun Etelä-Euroopan kaverit, suomalaiset eivät taida suosia kokonaista kanaa tai edes broileria ruoanlaitossa. Liene mikä on se syy, koska ainakin viime aikoina hintakin alkaa olla kohdillaan. Mitenkään tilastoihin tutustumatta tuntuu, että kun hunajamarinoidut broilerisuikaleet alkoivat väistyä, niin broilerin rinta valloitti ruokapöydät, mielellään vielä se ohuempi leikeversio, joka valmistuu ehkä kolmessa minuutissa. Sekö on se hieman teennäinen syy, ikuinen kiire? Kyllähän kokonaisen linnun valmistaminen vie aikansa, mutta enimmäkseen siihen kuuluu passiivista kokkailua odotellessa tipun valmistuessa uunissa. Lopputulosta ei kuitenkaan minuuttipihviin voi verrata. Mehevyys ja kunnon täyteläinen maku vievät ruokailijoita eri paikkaan, ja kuinka näyttäväkin ruoka se on. Se kruunaa monet illallispöydät ja varmasti tekee vaikutuksen vierailijoihin. Ok, kokonaisen kanan syöntiin liittyy yksi seikka, mitä jotkut pitävät sopimattoman. Nimittäin käsin syöminen. Joillekin se voi olla ahdistava kokemus, joka on kaikkia käytös- ja hygieniatapoja vastaan. Näitä ihmisiä neuvon pysymän tiukasti valmiiksi marinoiduissa rintaleikeissä.


Kiovan kana on klassinen annos, jonka äitini tekemää versiota joskus rakastin. Tähän väliin on pakko mainita, että lyhyen nettikatselmuksen jälkeen selvisi, että ruoan alkuperällä ei ihan välttämättä ole mitään yhteistä Kiovan kanssa, vaan annos on tuttu niin itä-Euroopan kuin ranskan keittiöissä erilaisilla nimivariaatioilla. Valkosipuli-yrttivoilla täytetty paistettu kananrinta on herkullinen ruoka, mutta en ainakaan itse jaksaisi varsinkaan arkena aloittaa täyttämisrumbaa. Ja vähemmän keittiössä viihtyvälle se voi olla aikamoinen kynnys. Tässä vaiheessa tullaan takaisin kokonaiseen kanaan, joka harvemmin paistettuna epäonnistuu. Kun kuuman mehevän kananpalan päälle laitetaan ohut siivu maustevoita à la Kiev, herkullinen maku leviää minuutissa ja jopa tuoksu on vastustamaton. Mikä voi olla ihanampaa ruoka viikonlopun perhepäivälliselle tai arkeen. Ja yleensä kaikilla perheenjäsenillä on omat lempi kananosat, joten tuskin kanasta jää mitään jäljelle. 


Kokonainen kana à la Kiev

1 kokonainen kana (n. 1,3 kg)
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa, pippuria

100 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna

  • Valmista maustevoi sekoittamalla huonelämpöiseen voihin valkosipuli, sitruunanmehu ja persilja. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja kääri voi kelmuun muotoilleen pienen pötkön. Siirrä jääkaappiin.
  • Pyyhkäise kana sisältä ja päältä talouspaperilla. Leikkaa jäähtyneestä maustevoista ohuita siivuja ja työnnä ne varovasti sormin kananrinnan nahan alle. Mausta kana sisältä suolalla. Hiero savupaprikajauhe, suola ja pippuri kanannahkaan.
  • Nosta kana uunipellille rintapuoli ylöspäin ja paistaa 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Nosta kana uunista ja käännä rintapuoli alaspäin. Valele samalla kana valuneella nesteellä käyttäen lusikkaa. Paista toiset 20 minuuttia ja käännä kana taas kerran, niin että rintapuoli on ylöspäin. Valele kana taas nesteellä ja paista vielä 15-20 minuuttia.
  • Nosta kana uunista ja anna seisoa viitisen minuuttia. Leikkaa kuuma kana paloiksi vadille ja laita päälle ohkaisia maustevoisiivuja. Tarjoa esimerkiksi paistettujen perunoiden kanssa.



helppo arki

Varhaiskaali-kanasalaatti aasialaisella twistillä

tiistaina, toukokuuta 17, 2016

Luulen, että hetkeksi unohdan erilaiset ympärivuoden saatavilla olevat salaattilehdet. Joissakin niistä on enemmän makua, joissakin vähemmän, lajikkeitakin löytyy moneen makuun. Mutta varhaiskaali, se kaaleista parhaimpia, vihdoinkin se on täällä ja monesti voittaa omassa yksinkertaisuudessa monia eksoottisempia kavereita. Salaateissa se pysyy pidempään raikkaana eikä vetisty kastikkeen vaikutuksesta niin kuin monet pehmeät lehdet.

Perinteinen kaalisalaatti coleslaw ei ole enää entisellään, vaan on taipunut monenlaisen keittiön makuihin. Tässäkin blogissa niitä löytyy vähintään kaksi versiota, raikas omenalla ja mintulla maustettu ja kevyt aasialainen, josta löytyy enemmän potkua. Näitä on helppo valmista niin grilliruokien lisukkeiksi kuin mehevien leipien väliin.


Nyt kuitenkin vuorossa oli hieman erilainen kaalisalaatti, tai oikeastaan voihan sitä kutsua ruokaisemmaksi kanasalaatiksi. Mausteet viittaavat Aasiaan mutta tämä varmasti kelpaa kevyempienkin makujen ystäville. Tätä tulee varmasti tehtyä useamminkin. 


Varhaiskaali-kanasalaatti aasialaisella twistillä

600 g broilerin nahattomia paistileikkeitä
0,5 tl chilihiutaleita
1 tl jauhettua korianteria
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

n. 400-500 g varhaiskaali ohuina suikaleina
1 kurkku ohuina viipaleina
n. 0,75 dl hienonnettua kevätsipulia
kourallinen hienonnettuja mintunlehtiä
kourallinen hienonnettuja korianterilehtiä
kourallinen paahdettuja maapähkinöitä

Kastike

2 limenmehua
n. 2 rkl oliiviöljyä
2 tl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl ruokosokeria
1 punainen chili hienonnettuna siemenet poistettuna


  • Mausta broileripaistit korianterilla, chilillä, suolalla ja pippurilla, ja anna mausta paria tuntia jääkaapissa.
  • Lämmitä hieman öljyä pannulla ja paista paistit kypsiksi. Anna hieman jäähtyä ja revi tai leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  • Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja purista kaali käsillä isossa kulhossa pehmeäksi. Lisää joukkoon kana, kurkkuviipaleet ja kevätsipuli.
  • Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja anna maustua hetken. Kaada kastike salaattiin ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit ja pähkinät. Sekoita ja tarkista maku. 


alkupala

Juusto-pekonipiirakka munakoiso-tomaattipaistoksella

lauantaina, toukokuuta 14, 2016

Melkein kaikki meidän perheessä syödyt juustot ovat yleensä kovia ja aika voimakkaan makuisia. Kulutus on aika pientä ja panostamme tässä asiassa enemmän laatuun, mutta sitä huolimatta kaappiin aina kertyy pieniä kannikkaita, joita ei ihan leivän päälle laitaisi mutta ei todellakaan roskikseenkaan. Pienet palat kun raastettuna elävöittävät monenlaisen ruoan. Tämäkin piirakka syntyi jääkaappipuhdistuksen tuloksena. Sieltä löytyi monenlaisia pieniä herkkukääröjä, eikä ne valitettavasti kestää siellä olemista ikuisuutta.

Monenlaiset piirakat rakastavat tällaisia voimakkaan makuisia sekoituksia, tai juustoja ylipäänsä. Ja tietenkin kun kaapista löytyy paketti suolaista pekonia, klassinen quiche on täydellinen vaihtoehto. Koska asun kananmunamaun kammoisen ihmisen kanssa, olen oppinut joko piilottamaan tai vähentämään kananmunan makua. Quichen tapauksessa itsekin pidän, että suurin osa täytteen mausta tulee jostain muusta kuin kananmunasta, jota on monesti tässä piirakassa liikaa. Niinpä yleensä puolitan kananmunien määrän verrattuna klassisiin resepteihin. Pienempikin määrä sitoo tarpeeksi täytteen aineksia, mutta samalla antaa paljon kuohkeutta. Piirakan pohjana on erittäin perinteinen, mutta tosi herkullinen, hieman lehtevä taikina. Lainasin joskus tämän taikinareseptin Gordon Ramsayn kirjasta ja sitä lähtien se on ollut yksi minun ehdottomista suosikeita.

Blogin arkistoissa jo löytyy hieman saman tyyppinen vuohenjuustopiirakka, jonka tarjosin makuja täydentävän tomaattisalaatin kera. Niinpä tälläkin kertaa piti keksiä jonkinlainen lisuke. Balsamiviinietikalla maustettu paistettu munakoiso ja tomaatit tuntuivat oikein hyvältä vaihtoehdolta ja varmasti toimisivat monen muunkin ruoan kylkiäisenä, joten annoksen voi rohkeasti tuplata ja säilyttää tahna jääkaapissa.


Tästähän tuli loistava iltapalapiirakka, jota ei todellakaan hävettäisi viedä kyläänkään. 


Juusto-pekonipiirakka munakoiso-tomaattipaistoksella


Piirakkapohja

225 g vehnäjauhoja
150 g voita pieninä paloina
ripaus suolaa
4-6 rkl kylmää vettä
1 kananmuna

Juustotäyte

1 pkt pekonia 170 g paistettuna
4 dl raastettua voimakkaanmakuista juustoa (ei kermaista)
4 dl kermaa
2 kananmunaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
1 rkl Dijon sinappia
suolaa ja pippuria

Munakoiso-tomaattilipaistos

1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli ohuina viipaleina
puolikas keskikokoista munakoisoa
2-3 tomaattia kuutioina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
puolikas punaista chiliä hienonnettuna, siemenet poistettuna
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
1 rkl tomaattisosetta
1,5 rkl balsamiviinietikka
1 rkl ruokosokeria
suolaa ja pippuria.

kourallinen rucolaa
  • Valmista ensin taikinapohja. Sekoita jauhot ja kylmä voi tehosekoittimella tai käsin murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon hieman rikottu kananmuna ja vesi ja sekoita nopeasti yhtenäiseksi taikinaksi. Älä vaiva taikinaa liikaa. Painele taikinasta pieni levy, kääri kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa n. 20-30 minuuttia.
  • Ota taikina jääkaapista ja kauli n. 3mm paksuiksi levyksi. Aseta levy voideltuun n. 26-27 cm kokoiseen piirakkavuokaan. Tee taikinaan muutama reikä haarukalla ja peitä taikina folioarkilla. Kaada folion päälle vuokaan kuivia herneitä ja paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tyhjennä vuoka herneistä, nosta folio pois ja paista piirakka vielä 5 minuuttia.
  • Leikkaa pekoniviipaleet pieniksi suikaleiksi ja paista pannulla tai uunissa rapeiksi. Valuta kypsät pekonit talouspaperin päällä. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja mausta tarpeen mukaa. Kaada seos taikinapohjan päälle ja kaada taikinapohjan päälle. Paista 170-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt.
  • Valmista kasvislisuke. Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja mausta hieman suolalla. Anna seisoa vartin verran.
  • Lämmitä öljy pannulla. Paista ohuet sipuliviipaleet hieman pehmeiksi ja lisää joukkoon valkosipuli ja chili. Paista minuutin verran. Lisää joukkoon tomaattisose ja paista vielä pari minuuttia.
  • Pyyhi munakoisoviipaleet talouspaperilla kuiviksi, leikkaa kuutioiksi ja lisää pannulle. Paista muutama minuutti ja lisää tomaatit. Mausta juustokuminalla, suolalla ja pippurilla. Kaada pannulle balsamiviinietikka ja ruokosokeri, sekoita. Paista kasviksia muutaman minuutin kannen alla kunnes munakoiso on kypsä ja maku on tasaantunut. Tarkista maku, mausta tarvittaessa ja anna jäähtyä.
  • Tarjoa lämmin piirakka kasvislisukkeen ja rucola lehtien kera 

helppo arki

Kesäinen pasta herne-minttupestolla

tiistaina, toukokuuta 10, 2016

Monesti sanotaan, että kastike pilaa monen pastaruoan. Myös pastaruokien tuhti maine useimmiten johtuu sen kastikkeesta eikä varsinaisesta pastasta. Itse syön pastaa erittäin harvoin ja pakko myöntää, että olen vuosia sortunut siihen virheeseen, että valmistin pastani järkyttävän raskaan ja rasvaisen kastikkeen kera, jossa kermaa ei säästetty. Onneksi vanhempana olen tajunnut sen kuuluisan sanonnan, vähemmän on enemmän, merkityksen tässäkin asiassa ja pastan oma maku saa ja pitääkin maistua kunnolla eikä peittyä milloin minkäkin kasan alle.

Vaikka tuoreita herneitä ei vielä toritiskeillä näkynyt, valmistin aika kesäisen herkullisen herne-minttupeston, jonka makuyhdistelmän voi jo luokitella klassiseksi. Pakasteherneet käyvät tähän tarkoitukseen oikein hyvin, joten tätä varten ei varsinaista sesonkia tarvitse odottaa. Rehellisesti sanottuna luulin, että suhteellisen mieto peston maku ei tule annoksessa tarpeeksi esiin mutta olin väärässä. Makua ja varsinkin raikkautta tuli just sopivasti, kuitenkin itse pastan makua peittelemättä. Miehen kuitenkin piti saada edes näön vuoksi eläinproteiinia lautaselle, niin lisäsin pienen määrän ohuita suikaleita tuoretta raakaa lohta, joka melkein ehtii kypsyäkin kuumassa annoksessa. Ei hullumpi arkiruoka erittäin pienellä vaivalla!

Pasta herne-minttupestolla

2,5 dl pakastettuja tai tuoreita herneitä
iso kourallinen mintunlehtiä
0,5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
2-3 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl pecorino- tai parmesan juustoa
suolaa ja pippuria

pastaa neljälle

  • Sulata pakasteherneet. Annostele kaikki ainekset tehosekoittimeen, hienonna tasaiseksi tahnaksi ja tarkista maku.
  • Keitä pasta suolatussa vedessä. Sekoita pesto kuumaan pastaan ja lisää tarvittaessa tilkka pasta keitinlientä. Sekoita hyvin ja mausta tarvittaessa hieman suolalla.  

alkuruoka

Kurkku minttu tabouleh salaatti

sunnuntaina, toukokuuta 08, 2016

Aurinko on kaikkien yllätykseksi jaksanut ilahduttaa meitä jo kokonaisen viikon verran, kiitos siitä! Tämän kunniaksi taas kerran helppo ruokaisa resepti, jossa on paljon kesäisiä makuja ja valmistus vie vain hetken. Idean tähän sain kun katselin muutama päivä sitten ruokaohjelmaa, jossa mainittiin bulgurvehnää. Ohi kävelevä mieheni alkoi kysellä mitä bulgur on, vaikka olen nähnyt hänet syövän sitä niin minun valmistamana kuin hieman autenttisemmassa ympäristössä ja muodossa etelän matkoillamme. Nämä ns. murskatun vehnän suurimot ovat monelle tuttuja Lähi-Idän keittiöstä ja ehkä parhaiten tunnemme sen libanonilaisen tabouleh – salaatin yhtenä raaka-aineesta. Ruokaisat jyvät ovat täydellinen salaattien lisä, suosittelen niitä etenkin kevään monenlaisien juhlien buffet-pöytiin tarjottavaksi, ne kun kestävät seisomista huomattavasti paremmin kuin perinteiset salaatit ja ovat hieman terveellisempi ja mielenkiintoisempi korvike jo elämänsä nähneille riisi- ja pastasalaatteille.

Kurkku minttu tabouleh salaatti

1,5 dl kypsymätöntä bulgurvehnää
1 kurkku
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
1 ruukku salaattia revittynä
kourallinen mintunlehtiä
kourallinen korianterilehtiä
100 g fetajuustoa rouhittuna
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja pippuria

  • Keitä bulgurvehnä pakkauksen ohjeiden mukaan ja anna jäähtyä.
  • Kuori kurkku ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kypsä bulgur, kurkkukuutiot, kevätsipuli, revitty salaatti, yrtit ja feta.
  • Sekoita keskenään öljy, sitruunanmehu ja valkosipuli. Kaada kastike salaattiin ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.

alkupala

Nopeat tomaatti-pekonipiiraat

torstaina, toukokuuta 05, 2016

Kunnon kevät tai jo lähinnä kesä yllätti kaikki. Viikon aikana aurinko on paistanut sen verran ahkerasti, että ainakin itselleni kuten varmasti monelle tuli kiire vaihtaa vaatekaapin sisältö kesäisempään kuosiin. Terassit on laitettu kuntoon ja ruoastakin nautitaan mahdollisuuksien mukaan taivaan alla. Sen verran meille kaikille on tullut pimeän kauden aikana aurinkoa ikävä, että tuskin tällä hetkellä moni haluaa viettää pitkiä aikoja keittiössä. Nyt on virallisesti alkanut helposti valmistettavien ruokien aika. Yllättäville vieraille, aamu- ja iltapalalle tai vaikkapa äitienpäivän aamiaiseksi voi helposti valmistaa herkullisia tomaatti-pekonipiiraita, joissa on hieman potkua. Ajan säästäjänä ja pelastajana toimii taas kerran lehtitaikina pakasteesta, joka ainakin minulla löytyy aina pahan päivän varalle. Aurinkoista viikonloppua herkullisten välipalojen seurassa!

 Tomaatti-pekonipiiraat (6 kpl)

6 levyä valmista lehtitaikinaa
n. 150 g kirsikkatomaatteja
1 tl tabascoa
1,5 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
6 viipaletta pekonia
1 avokado
basilikanlehtiä koristeluun

  • Sulata lehtitaikinalevyt ja leikkaa jokainen levy puoliksi. Painele taikinaneliöitä hieman sormilla ja tee haarukalla taikinan keskelle hieman reikiä jättäen yhden sentin verran reunoille ehjäksi.
  • Leikkaa tomaatit puoliksi. Sekoita pienessä astiassa tomaattipuolikkaat, tabasco ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua muutaman minuutin.
  • Jää tomaattipuolikkaat taikinaneliöiden keskelle ja säästä tomaateista jäänyt maustettu öljy. Leikkaa pekoniviipaleet puoliksi ja aseta tomaattien päälle. Paistaa piiraat 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  • Leikkaa avokado ohuiksi viipaleiksi ja aseta valmiiden piirakoiden päälle. Ripottele päälle jäljelle jäänyt mausteöljy. Koristele basilikanlehdillä. 

helppo arki

Mausteiset uunibataatit lenkki-tomaattitäytteellä

maanantaina, toukokuuta 02, 2016

*Yhteistyössä Snellmanin kanssa


Lenkkimakkara, tämä rakastettu ja vihattu suomalainen erikoisuus ihan omaa laatuaan. Pakko myöntää, että ennakkoluulot sitä kohtaan olivat henkilökohtaisestikin tosi korkealla. En muutenkaan voi kutsua itseäni makkaran ystäväksi mutta silloin harvoin kuin sellaista ostan, yleensä käännyn lihaisien ja mausteisten yksilöiden puoleen, ehkä lähinnä sen takia, että ne ovat minulle enemmän mauste kuin varsinainen pääaines. Lenkkimakkara ei taas varmasti ikinä päässyt minun ostoskoriin edes ajatuksen tasolla. Niinpä silloin kuin sain Snellmanilta* kutsun kehittää reseptin All Natural* – tuotesarjaan kuuluvasta All Natural Lenkistä hetken jouduin miettimään vastausta. Mutta koska ruokahaasteet ovat hauskoja ja minusta on aina ollut mielenkiintoista kehittää reseptejä ennestään tuntemattomista aineksista tai tiettyä erikoisravintoa noudattaville, niin päätin rohkeasti tarttua tilaisuuteen.

Yksi houkutteleva ja omaa mieltä lämmittävä juttu haasteessa oli se, että All Natural - makkarasarjan kaikki tuotteet ovat täysin lisäaineettomia ja niin reseptinkin kuuluu olla täysin lisäaineeton. Itse yritän aina mahdollisuuksien mukaan välttää lisäaineita, joten on ilo huomatta, että markkinoille tulee puhtaampia aineksia, varsinkin siinä tuoteryhmässä, missä lisäaineet mielletään melkein pakollisiksi. Onhan se mukavaa, kun ei tarvitse arvailla mitä suuhunsa pistää. Arvostan suuresti Snellmania* myös yrityksenä. Perheyritys joka on jo 60 vuotta tuonut monipuolisia lihatuotteita suomalaisten ruokapöydille ja toiminut vakaana pienen paikkakunnan työllistäjänä, näitä voisi olla enemmänkin.

Palatakseni reseptiin. Koska olen mausteisen ruoan suuri ystävä, en voinut välttyä houkutukselta tälläkään kertaa. Itse asiassa huomasin, että lenkkimakkara on erittäin monipuolinen aines just oman miedon makunsa takia. Siitähän voi kehittää, vaikka mihin makumaailmaan sopivan. Tarkoituksellani oli kuitenkin valmistaa kunnon ruoka-annos, joka piristäisi tylsää arkiruokaa, joten lopputuloksena tuli täytetty uunibataatti mausteisella hieman espanjalaisia vivahteita saaneella täytteellä. Tomaatit, valkosipuli, chili ja suolainen kapris sopivat lenkille täydellisesti, ja mausteisuutta pehmensi hieman pieni nokare tuorejuustoa, luonnollisesti lisäaineetonta. Syödessä ennakkoluulotkin unohtuivat täysin. Käykää tutustumassa muihinkin herkullisiin makkararesepteihin Snellmanin sivuilla ja olisin super kiitollinen h´jos äänestätte näitä maukkaita uunibataatteja.  

*Yhteistyössä Snellmanin kanssa

Mausteiset uunibataatit lenkki-tomaattitäytteellä


4 pientä tai 2 isoa bataattia
2 rkl öljyä paistamiseen
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 Snellman All Natural Lenkki 500g
½  punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
250 g kirsikkatomaatteja puolikkaina

0,5 tl suvapaprikajauhetta
1,5 rkl kapriksia
1,5 rkl sitruunanmehua
iso kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
150 g lisäaineetonta tuorejuustoa tai ranskankermaa
suolaa

  • Pesee bataatit ja kuivaa. Pistele bataatteihin muutama reikä haarukalla ja kääri ne erikseen folioihin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia.
  • Kuori All Natural Lenkki ja leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Leikkaa puolikkaat n. 3 mm viipaleiksi.
  • Lämmitä öljy pannulla ja paistaa siinä sipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon lenkkiviipaleet ja paista kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää valkosipuli, savupaprika ja tomaattipuolikkaat. Sekoita ja paista 2-3 minuuttia. Lisää kaprikset, sitruunanmehu ja lehtipersilja, sekoita. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
  • Jos käytät isoja bataatteja leikkaa ne kahdeksi puolikkaaksi, pienemmät avaa leikkaamalla puoli-väliin. Annostele bataattien päälle lenkki-tomaattitäytettä ja nokare tuorejuustoa

Instagram