helppo arki

Yrttinen freekeh – salaatti zaatar fetalla

sunnuntaina, helmikuuta 28, 2016

Trendikkäitä toinen toistaan terveellisempiä viljamuotoja on tullut Suomen markkinoille viime aikoina säännöllisin välein. Mitään uusia lajikkeita ei kukaan ole tietenkään keksinyt, vaan monessa tapauksessa hoksaamme vaihtaa pitkälle jalostettuja lajeja ikivanhoihin ja länsimaissa unohdettuihin tai ei ikinä tänne asti maailmaa päässeitä. Nyt kun meidänkin perheessä kvinoasta on tullut liiankin tuttu ja turvallinen raaka-aine, niin piti tietenkin maistaa myös freekeh vehnää. Olen monesti törmännyt freekeheen ulkomaalaisissa ruokalehdissä ja tv-ohjelmissa, mutta Suomessa en sitä ole kaupoissa huomannut, joten pitihän sitä kokeilla heti kun se tuli vastaan. Marketin hinta vielä vähän kirpaisee, joten ajattelin metsästää tätä herkkua joistain etnisistä kaupoista.


Freekeh on siis vanha arabialainen vehnälaji ja käytännössä tarkoittaa kypsymättöminä kerättyjä vehnäjyviä. Ulkonäöltään se muistuttaa hieman vihreäsävyistä täysjyväriisiä. Sen väitetään kuitenkin olevan huomattavasti terveellisempää kuin tavallisen vehnän. Kuidun, proteiinin ja erilaisten mineraalien määrä on moninkertainen. Koska pidän todella paljon täysjyväriisistä, freekehistakin tuli saman tien suosikkini. Todella täyttävä herkullinen vilja on erinomainen erilaisten salaattien pohjana mutta kyllä se minulle maistuisi sellaisenaankin. Varman päälle valmistin tosi yrttisen itämaisen salaatin zaatar fetalla ja sehän toimii hyvin. Jos haluat poiketa pääsiäispöydän perinteisistä lampaan lisukkeista, niin tässä on loistava vaihtoehto.


Yrttinen freekeh – salaatti zaatar fetalla


200 g freekeh – vehnää
1 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kourallista mintunlehtiä
n. 70 g mustia oliivia karkeasti hienonnettuna
yhden sitruunan mehu
100 g pehmeätä feta juustoa
n. 1,5 -2 rkl zaatar maustesekoitusta (resepti täällä)
suolaa ja pippuria

  • Keitä freekeh vedessä pakkauksen ohjeiden mukaan. Valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi.
  • Mausta freekeh valkosipulilla, oliiveilla, mintunlehdillä ja sitruunanmehulla. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Rikko feta reiluksi paloiksi ja pyöritä palat zaatar- mausteseoksessa. Lisää juusto salaattiin. 

helppo arki

Piri Piri kana

perjantaina, helmikuuta 26, 2016

Savuinen, tulinen, sopivasti etikkainen ja samalla hieman makea. Tämä herkullinen, mehevä Piri-piri kana annos kuuluu perinteisiin portugalilaisiin ruokiin. Sana piri piri viittaa pieniin, enimmäkseen Afrikan alueella kasvaviin chilipalkkoihin, mutta ainakin nettiä selatessa se on kastikkeen valmistuksessa monesti korvattu helpommin saatavilla olevalla, Suomessa yleisesti käytetyllä, isommalla punaisella chilillä.

Tällä kertaa tähän ruokaan perinteisesti kuuluva kokonainen kana vaihtui edullisiin ja helposti valmistettaviin kanankoipiin. Kunnon maustaminen vaatii mielestäni yön yli marinoinnin, mutta toki muutamallakin tunnilla tarvittaessa selviää, varsinkin kun grillattuja koipia voi aina dipata herkulliseen, makua täynnä olevaan kastikkeeseen.

Piri Piri kana

n. 1,5 kg kanankoipia
5 punaista chiliä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl savupaprikaa
1 laakerinlehti
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl sokeria
1 dl oliiviöljyä
1 dl punaviinietikkaa
suolaa

  • Paahda punaiset chilit kokonaisina 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa varret pois. Leikkaa chilit paloiksi ja siirrä pieneen kattilaan.
  • Lisää kattilaan valkosipulit, laakerinlehti, savupaprika, oregano, sokeri, öljy, etikka ja yksi teelusikallinen suolaa. Kiehauta seos ja keitä pari minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä. Soseuta kastike tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi.
  • Mausta kana hieman suolalla ja hiero siihen puolet Piri Piri kastikkeesta. Peitä kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.  
  • Levitä koivet uunipellille ja paista 225-250 asteisessa uunissa grillivastuksen alla n. 25 minuuttia välillä kääntäen, kunnes kana on kauniin kullan värinen. Tarjoa koivet jäljelle jääneen kastikkeen kera. 

helppo arki

Viherpommisalaatti avokadokastikkeella

tiistaina, helmikuuta 23, 2016

En tiedä johtuuko se siitä, että olen viettänyt kolme päivää työmatkalla Italiassa aika tuhdilla pitkän kaavan mukaisella hiilari- ja sokeridieetillä, vai onko tämä alitajuista valmistumista kevääseen, mutta viime aikoina on hirveästi tehnyt mieli erilaisia salaatteja ja varsinkin paljon vihreätä väriä lautaselle. Pari viikkoa sitten hehkutin hyvin onnistunutta lehtikaali-salaattia avokadolla, ja lehtikaali teema sen kun jatkuu, ja tämä resepti on sen eräänlainen muunnelmaa. Tällä kertaa lehtikaalin lisäksi tuli käytettyä myös parsakaalia, ja avokadostakin sain samettisen pehmeän kastikkeen, ja kun sitä ei sekoita salaattiin valmiiksi niin annoksesta tulee hieman näyttävämpi ja taidokkaampi. Kunnon ripaus rapeita paahdettuja siemeniä päälle ja keho ja mieli kiittävät. Meillä tätä syötiin paistetun kalan lisukkeena, ja nehän sopivat hyvin yhteen. 


Viherpommisalaatti avokadokastikkeella

n. 350 g parsakaalia
1 pieni ruukku lehtikaalia
n. 50 g ituja
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 - 1 rkl siiderietikkaa
1 sitruunanmehu
kourallinen hienonnettuja korianterilehtiä
kourallinen hienonnettuja mintunlehtiä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl kurpitsansiemeniä
1 rkl seesamsiemeniä
suolaa ja pippuria

Avokadokastike

2 avokadoa
1 dl creme fraischea tai kermaviiliä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 valkosipulinkynsi raastettuna
suolaa

  • Poista parsakaalista varsi ja hienonna kukinnot veitsellä. Leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaalit kulhossa ja pehmennä hieman puristamalla käsin. Lisää joukkoon idut etikka, öljy ja sitruunanmehu. Mausta hieman suolalla ja pippurilla ja sekoita. Lisää joukkoon hienonnetut yrtit ja sekoita.
  • Paahda siemeniä muutama minuutti pannulla.
  • Yhdistä kaikki avokadokastikkeen ainekset ja soseuta sauvasekoittimella pehmeäksi ja hieman kuohkeaksi soseeksi.
  • Annostele lautaselle ensin avokadokastike, lisää salaatti ja ripottele päälle paahdettuja siemeniä.


helppo arki

Niin helppoa- punasipulipiirakka Aura-juustolla

sunnuntaina, helmikuuta 21, 2016

Lehtitaikina, tuo monen kahvipöydän pelastaja. Pakastettu lehti- tai voitaikina on niitä harvoja puolivalmisteita, joita ostan kaupasta ilman syyllisyyden tunnetta. Pakastimestani tulee aina löytymään ainakin yksi taikinapaketti. Harva pystyy valmistamaan jotain vastaavaa siedättävässä ajassa, eikä tämän taikinan monipuolisuudestakaan voi olla montaa mieltä. Lehtevän taikinan ansiosta moni meistä tuntee itsensä kunnon leipuriksi joulutorttuja tai nakkikääröjä valmistaessaan, ja monelle lapselle se voi olla tie ensimmäiseen leivontakokemukseen. Eli pakko myöntää, etteivät ne kaikki teollisesti valmistetut ruoat olekaan niin pahoja, vaikka olenkin aktiivinen itse tehdyn ruoan puolestapuhuja.


Hieman karamellisoitu punasipuli maistuu minulle aina, ja sitä valmistellessa lisukkeeksi onkin aina houkutus napostella sitä sellaisenaan. Voimakkaan makuisen sipulin, sokerin ja happaman balsamiviinietiikan yhdistelmä on pettämätön, mutta piirakassa sen yhdistäminen suolaiseen aurajuustoon tuo hieman asennettakin. Kannattaa kokeilla! 


Punasipulipiirakka Aura-juustolla

 300 g lehtitaikinalevyjä
 1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
n. 400 g punasipulia ohuina viipaleina 
1 tl kuivattua timjamia
1,5 dl punaviiniä
2 rkl balsamiviinietikkaa
0,5 dl ruokosokeria
suolaa ja pippuria

n. 90 g Aura-juustoa
1 kananmuna hieman vatkattuna
0,5 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
kourallinen rucolan lehtiä

  • Kuumenna pannussa oliiviöljy sekä voi ja lisää punasipuliviipaleet. Mausta sipulit kevyesti suolalla ja timjamilla. Paista miedolla lämmöllä noin vartti, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
  • Lisää sipuleihin punaviini ja paista hieman kovemmalla lämmöllä, kunnes viini on haihtunut. Lisää sen jälkeen balsamiviinietikka ja sokeri, ja paista noin viisi minuuttia, kunnes sipuli on karamellisoitunut ja maku tasaantunut. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna sipuleiden jäähtyä.
  • Aseta uunipellille 3-4 sulanutta lehtitaikina levyä ja kiinnitä ne yhteen hieman puristelemalla. Kauli taikinalevyä tarvittaessa hieman.  Levitä taikinan päälle tasaisesti sipulihilloke ja rouhi päälle Aura-juustoa. Voitele halutessasi taikinan reunat hieman vatkatulla kananmunalla ja paista piirakka 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
  • Ripottele valmiin piirakan päälle pinjansiemenet ja rucolan lehdet. 


helppo arki

Uusi suosikkini – Lehtikaali-kanasalaatti avokadolla

torstaina, helmikuuta 18, 2016

Pakko myöntää, etten ole oikein lähtenyt mukaan jo muutaman vuoden kestäneen lehtikaalibuumiin. Kovan maineen saaneet lehtikaalisipsit eivät ole vakuuttaneet eikä terveys smoothieatakaan ole tullut valmistettua. Olen kuitenkin huomannut, että viime aikoina useinkin ostan ruukussa kasvatettua pientä lehtikaalia. Se kun on huomattavasti perinteistä pehmeämpi ja miedomman makuinen, jolloin sitä on helpompaa käyttää vihreiden salaattilehtien korvikkeena.

Tämä salaatti syntyi vahingossa kun oli tarkoitus pelastaa pieni määrä kanan rippeitä, mutta kun lopputulos oli niin herkullinen, niin tietenkin oli pakko saada se ikuistettua. Sain tähän pienen addiktion ja ainakin sukulaiset onnistuin vakuuttumaan siitä superherkullisena terveyssalaattina.  Yrtteinä tähän sopivat varmasti monenlaiset jokaisen omat suosikit, mutta niin kuin ehkä joku on jo huomannutkin, viime aikoina on aina löytynyt tuoretta korianteria ja melkein aina lehtipersiljaa kaapista, joten valinta on ollut helppo.

Lehtikaali-kanasalaatti avokadolla 2-3:lle

2 ruukkua lehtikaali suikaleina (n.0,75l)
250 g kypsää kanaa ohuina suikaleina
1 kypsä avokado
2 rkl paahdettuja pinja siemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
yhden sitruunan mehu
kourallinen hienonnettuja yrttejä
suolaa ja pippuria


  • Hienonna kulhossa haarukalla avokado. Lisää joukkoon lehtikaali, kana, pinja siemenet ja yrtit. 
  • Mausta öljyllä, sitruunamehulla ja mausteilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. 
helppo arki

Porkkana-appelsiinikeitto kevyellä yrttikastikkeella

sunnuntaina, helmikuuta 14, 2016

Meinasin jo kirjoittaa otsikoksi Raikas aurinkoinen keitto mutta pysähdyin, onneksi. Siinä oli mielestäni hieman tekopirteä tätimäinen sävy, johon en ihan heti suostu samaistumaan. Ainakaan vielä! Porkkanan ja appelsiinin yhdistäminen sosekeitossa ei todellakaan ole mikään uutuus ja netti vilisee aurinkoisia keittoja moneen makuun. Itselläni oli tarkoitus valmista hieman keveämpää versiota, joten jätin täyttävän perunan pois ja peston vaihdoin erittäin kevyeeseen yrttikastikkeeseen, mitä vois käyttää useamminkin, koska harvemmin lisätty öljy hirveästi makua antaa. Tasapainokseen makuja lusikallinen creme fraichea on kuitenkin ehdoton lisä.

Porkkana-appelsiinikeitto kevyellä yrttikastikkeella 6:lle

800 g porkkanoita
1 sipuli hienonnettuna
1 l kana- tai kasvislientä
kolmen appelsiinin mehu (n. 4 dl)
1 rkl oliiviöljyä
6 kuivatun kinkun tai pekonin siivua
suolaa ja pippuria
creme fraichea tarjoiluun

2 rkl hienonnettua kevätsipulia
1 nippu lehtipersiljaa
suolaa
1-2 rkl kylmää vettä

  • Levitä kinkkuviipaleet uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa rapeiksi.
  • Lämmitä tilkka öljyä isossa kattilassa ja kuullota hienonnettu sipuli.
  • Kuori porkkanat ja pilko pienemmiksi paloiksi. Lisää porkkanat kattilaan, mausta hieman suolalla ja pippurilla ja paista sipuleiden kanssa n. 10 minuuttia. Lisää joukkoon liemi ja keitä kannen alla, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitto esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja sekoita. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
  • Kiehauta mahdollisimman pienessä kattilassa n. 2 dl vettä ja lisää siihen kevätsipuli ja lehtipersilja. Keitä pari minuuttia ja jäähdytä yrtit jääkylmässä vedessä. Mausta yrtit suolalla, 1-2 rkl kylmää vettä ja soseuta sauvasekoittimella löysäksi tahnaksi.
  • Annostele keitto lautasille, rouhenna päälle paistettua kinkkua ja mausta yrttikastikkeella ja creme fraichea.



helppo arki

Raikkaat kalatortillat chipotle majoneesilla

keskiviikkona, helmikuuta 10, 2016

Vaikka tortilloista ainakin itselleni tulee yleensä mieleen tuhti ja täyteläinen ateria, sitä sen ei aina näköjään tarvi olla. Ei tämäkään ole varsinainen kevyt ruoka, mutta kalalla ja perinteisillä avokado- ja tomaattilisukkeilla täytetystä maissiletusta tuli niin raikas, ettei makua antavaa rasvaisempaa kastiketta edes huomannut. Tätä voi ehkä kutsua jo täydelliseksi makujen tasapainoksi. Jos jaksaa nähdä vaivaa, niin ateriasta varmasti saa herkullisemman valmistamalla tortillat itse, minä kun taas olin arki-iltana sen verran laiska, etten edes harkinnut sellaista projektia.    


Valkoinen kala toimii mielestäni tässä tapauksessa hieman rasvaisempia lohisukulaisia paremmin, mutta toki tämä on täysin makukysymys. Jos en eläisi kalanruotoja kammoksuvien perheessä, niin ehdottomasti kokeilisin tässä haukea. Se kun on sopivan miedonmakuinen ja muutenkin herkullinen. Toki tiedän, että hauen herkullisuus ei ole niin yksiselitteinen ja olen monesti asiasta väitellytkin.  Hieman meksikolaisia autenttisia makuja on saatu maustamalla majoneesikastike minun uudella suosikilla, jota on mielestäni näkynyt kauppojen hyllyillä viime aikoina huomattavasti useammin kuin aikaisemmin. Chipotle chili, joka on käytännössä kuivattua ja savustettua jalapenoa, antaa mukavasti potkua ja syvyyttä, mutta sen annostelussa kannattaa kuunnella omaa makua ja tottumuksia, se voi muuten yllättää.

Raikkaat kala-tortillat chipotle majoneesilla (3-4:lle)

n. 600 g turskan fileettä
1 dl vehnäjauhoja
1 tl savupaprikaa
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen
puolikas fenkolia ohuina suikaleina
1 lime lohkoina tarjoiluun
6-8 keskikokoista tortilla lettua

1 dl majoneesia
(1 rkl kreikkalaista jogurttia)
0,5-1 tl chipotle chilijauhetta

2 kypsää avokadoa
1 limemehu
puoli punttia korianterin lehtiä hienonnettuna
puolikas punaista chiliä hienonnettuna siemenet poistettuna
suolaa ja pippuria

n. 3 tomaattia
puoli punttia korianterin lehtiä hienonnettuna
2 rkl hienonnettua kevätsipulia
0,5-1 valkosipulinkynsi raastettuna
suolaa ja pippuria

  • Valmistaa majoneesi sekoittamalla siihen chipotle chili ja halutessa hieman jogurttia. Anna maustua jääkaapissa.
  • Soseuta avokadot haarukalla ja mausta limemehulla, hienonnetulla chilillä, korianterilla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua hieman.
  • Leikkaa tomaatit kuutioiksi, mausta ne korianterilla, valkosipulilla ja suolalla ja pippurilla. Anna maustua hieman.
  • Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi esim. mandoliinilla. Laittaa ne kulhoon ja kaada jäävettä päälle. Anna seisoa vähän aikaa jääkaapissa.
  • Leikkaa kalat pitkiksi viipaleiksi ja mausta suolalla. Sekoita vehnäjauhoihin savupaprika ja pyöritä kalaviipaleet jauhoissa. Kuumenna öljy pannulla ja paista kalat molemmin puoliin kauniin kullanvärisiksi noin pari minuuttia per puoli.
  • Lämmitä tortilla letut kuivalla pannulla ja annostele niiden päälle avokadotahna, tomaattilisuke ja kalat. Lisää kalojen päälle hieman chipotle majoneesia ja raikasta fenkolia. Purista halutessa hieman limemehua päälle.
helppo arki

Mama Gastron kotiinpaluu, aasialainen slaw ja porsaan kyljykset

sunnuntaina, helmikuuta 07, 2016

Vihdoin ja viimein tämä muutaman kuukauden hiljaiselon kokenut blogi herää taas henkiin. Jee! Blogin seuraajat toki tietävät, että oikeasti Mama Gastro ei ole mitään taukoa pitänyt, vaan tässä välissä blogi oli Kodin Kuvalehden sivuilla, mutta nyt olen taas palanut vanhaan osoitteeseen. Blogin ulkonäkö on hieman muuttunut ja varmasti pieniä viilauksia tulee tehtyä jatkossakin sen mukaan kun kehitän hieman olemattomia koodaustaitojani. Joka tapauksessa, nyt intoa täynnä yritän taas aktivoitua keittiössä, se puoli kun on viime aikoina jäänyt kaikessa hässäkässä vähemmälle huomiolle. Joten tervetuloa kaikki vanhat ja uudet lukijat seuramaan blogia sen kotiosoitteessa ja sosiaalisissa medioissa. Jokainen teidän kommentti ja palaute antavat enemmän, kun pystytte kuvittelemaan. Niiden jälkeen taas jaksaa kehittää ja kokeilla kaikenlaista mikä toivottavasti maistuisi teillekin.  Joten kiitän teistä niistä jo etukäteen!

Reseptiksi valitsin tosi yksinkertaisen, mutta erittäin herkullisen aterian aasialaisella vivahteella. Mehevien paistettujen possukyljysten kanssa tarjottava annoksen tähti on thaimaalaisittain maustettu kaalisalaatti, jota olisin voinut syödä, vaikka koko kulhollisen sellaisenaan. Isona plussana se, että salaatti on valmistettu täysin ilman rasvaa. Raikas, kevyt mutta kuitenkin mielettömän kevyt ateria syntyy muutamassa minuutissa, niinpä se sopii täydellisesti myös arkeen.  


Aasialainen slaw ja porsaan kyljykset

n. 250 g valkokaalia ohuina suikaleina            
n. 250 g punakaalia ohuina suikaleina
1 porkkana ohuina tikkuina tai raastettuna
1 punasipuli ohuina viipaleina
3 kaffirlimetinlehtiä ohuina suikaleina
 yhden ruukun korianterilehdet

Kastike

0,5 dl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
2 rkl soijakastiketta
2 rkl limenmehua
2 rkl kalakastiketta
2 punaista chiliä hienonnettuna, siemenet poistettuna


4 porsaankyljystä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
2 rkl öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria

  • Yhdistä kaalit, porkkana, sipuli ja kaffirlimetinlehdet isossa kulhossa ja purista minuutin verran käsin, niin että kaalista tulee pehmeä ja mehevä. Lisää joukkoon korianterilehdet. Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja lisää salaattiin. Sekoita hyvin, tarkista maku ja anna hieman maustua.

  • Mausta kyljykset suolalla ja pippurilla ja valele öljyllä. Lämmitä pannu ja lisää kyljykset. Paista lihaa pari minuuttia per puoli ja pienennä lämpö. Sekoita soijakastike ja hunaja keskenään ja valele kyljykset seoksella välillä kääntäen. Paista kunnes liha on kypsä ja hieman karamellisoinut. Tarjoa kaalisalaatin kera. 

Instagram