Lohipastrami. Vai tataki?

sunnuntaina, marraskuuta 02, 2014


Olen aina ollut raa’an kalan ystävä, sushi, sashimi, ihan millä nimellä kutsutkin, kunhan se on tuoretta. Monet kerrat kaupasta ostettu lohen pala ei ole ehtinyt pannulle asti vaan on nautittu täydellisen soija-wasabi yhdistelmän kanssa sellaisenaan. Nytkin kaupasta hankittu lohi oli harvinaisen tuore enkä raaskinut kypsentää sitä. Tuloksena oli nopea aasialaisvaikutteinen lohipastrami (vai pitäisikö sanoa tataki). En oikein tiedä onko näiden kahden valmistumistavoissa jotain periaatteellisia eroja, tuntuu vaan, että viime aikoina tataki on syrjäyttänyt reseptimarkkinoilla perinteisen version.
Koska aikaa oli rajoitetusti valmistin tällä kertaa kalan pikamaustamalla ja –paistamalla. Sen jälkeen annoin sen maustua jääkaapissa noin kolme tuntia. Ja kun tämä oli tosiaan niin tuore yksilö, niin en halunnutkaan kypsentää sitä pidempään. Voimakkaampaa makua oli kuitenkin tarjottavana kastike muodossa.

Kaveriksi tein pienen pomelo-päärynäsalaatin. Pomelo oli hankittu ihan jotain muuta varten mutta toimi tässä hyvänä raikastajana. Hedelmä oli kuitenkin tällä kertaa jotenkin mauton ja salaatin sekaan eksyi pojan päärynä.

2 kpl 3-4cm paksua 10cm pitkää lohen palaa
1,5 tl hienoa merisuolaa
½ - 1 tl pippurisekoitusta tai mustapippuria
5-6 rkl seesaminsiemeniä
  • Mausta lohet suolalla ja pippurilla. Paista nopeasti kuumalla kuivalla pannulla yksi puoli kerralla, että lohi saa kauniin värin. Ei ole tarkoitus kypsentää kalaa kokonaan.
  • Pyörittele kalat seesaminsiemenissä ja kääri tiukasti kelmuun.  Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin.

Kastike
½ limen mehu
2 tl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
1 tl mirin riisiviiniä
 2 tl sokeria
1 kevätsipulin varsi viipaloituna
½ tl raastettua inkivääriä
pieni nokare wasabia tai ripaus chiliä maun mukaan
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään. Maista ja mausta tarvittaessa.

Pomelo-päärynäsalaatti
1 pomelo kuorittuna ja paloiteltu ilman valkoisia osia
1 päärynä pieniksi paloiksi leikatuna
kourallinen kirsikkatomaatteja puoliksi leikattuina
2 kevätsipulin vartta viipaloituna
kourallinen korianteria
pieni pala punaista chiliä pieniksi leikattuna
suolaa ja pippuria
2 rkl mirin riisiviiniä
1 tl sokeria

  • Sekoita kaikki salaatin ainekset ja mausta.



You Might Also Like

5 kommenttia

  1. Lohipastrami on ihanaa;itsekin olen siitä postannut ikuisuus sitten.Pahus vaan kun täälläpäin lohi on niin kallista....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että emme osa arvostaa täällä lohta mutta voishan edes joskus täälläkin olla jotain muutakin herkullista kalaa tiskillä järkevällä hinnalla.

      Poista
  2. Haa, eipäs ole tullut tehtyä lohipastramia aikoihin, tästähän sainkin taas ruokavinkin! Olen viime aikoina haudutellut niin paljon juttuja uunissa, että välillä tekee jo mieli jotain muutakin ;)

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin niin aktiivisesti siirryin talviruokiin, että raikkaampi versio oli tervetullut;)

      Poista

Instagram